Äntligen byggstart för Nya Kasernen

15 juni 2021

Somliga minns den som gamla Televerket, andra mer nyligen som Skatteverket. Nästa generation göteborgare kommer att känna den som Nya Kasernen. Fastigheten som byggdes i slutet av 1970-talet och täcker ett helt kvarter vid Hvitfeldtsplatsen och Rosenlund ska nu få en omfattande ansiktslyftning både inuti och utanpå.

Kvarteret Kasernen har bytt skepnad tidigare. Och då på ett ganska brutalt sätt, då när Televerket ersatte ett 1800-talshus med tillhörande låglänga.

Vi vill att hela området ska få sig ett lyft, och när Västlänkens station i Haga står klar kommer detta att bli en ännu mer levande del av centrum.

Den här gången är fokus återigen på att modernisera, men också att ta tillvara de kvalitéer som finns. Under renoveringen kommer fokus att ligga på återbruk och miljö vilket kommer att mynna ut i certifieringen Breeam, nivå Excellent. Fastigheten kommer till exempel att ha egen energiförsörjning genom solceller.

Fyra fotbollsplaner kontor Och terrasser ovanpå  

I den upprustade byggnaden finns upp till hela 27 000 kvadratmeter sammanhängande ytor för den hyresgäst som önskar. Korta gångvägar och interntrappor gör flödet optimalt. Oavsett om man önskar modernt hybridkontor eller traditionellt landskap, är lokalerna lätta att anpassa efter preferens. 

När solen skiner är de nya takterrasserna att rekommendera. 

Bra blir lysande 

Redan nu finns det ett rikt stadsliv runtom Nya Kasernen med några av stadens coolaste restauranger och caféer. Goda kommunikationer råder det inte heller någon brist på. Men inom en mycket snar framtid kommer bra att bli ännu bättre. 

- Vi vill att hela området ska få sig ett lyft, och när Västlänkens station i Haga står klar kommer detta att bli en ännu mer levande del av centrum, säger Anders Nyström, förvaltningsansvarig hos fastighetsägaren, Alecta Fastigheter.

Nya Kasernen kommer att bli mer inbjudande både för hyresgäster och förbipasserande. Ljusgårdar, större fönsterpartier och fler entréer bryter upp fasaden och skapar fina ljusförhållanden inomhus. 

- Självklart tar vi också hänsyn till att kontoret blir mer av en social mötespunkt, i den nya vardagen efter corona, berättar Ulf Birk som är ansvarig uthyrare på Newsec. 

Det kommer att märkas i utformningen av de olika utrymmena. 

Bakom designen av huset står GAJD Arkitekter. Renoveringsarbetet utförs av BRA Bygg och de första hyresgästerna är tänkta att flytta in slutet av 2022. Så den kräsna organisation som vill säkra ett framtidskontor i ett av stans bästa lägen gör nog klokt i att vara först till kvarn. 

Vill du veta mer om Nya Kasernen, besök gärna nyakasernen.se

Artikeln är en annons från Newsec och inte en artikel av Lokalguiden.