Yesbox, hem för entreprenörer

12 december 2017

Yesbox är Göteborgs nya mötesplats för entreprenörer, innovatörer och nyföretagare, en 2021-satsning initierad av Göteborgs Stad. Den 4 september slogs dörrarna till det egna huset i Gamlestaden upp. Här, mitt i Göteborgs industrihistoriska vagga, ska de breda idéerna tas omhand. Intervju med Fredrik Liljeberg, Kommunikatör, Business Region Göteborg.

Yesbox_sajten.jpg
Tanken med Yesbox är att skapa en levande mötesplats där företag startas och utvecklas.

Det finns önskemål att skapa och utveckla en entreprenöriell atmosfär i Göteborg och Yesbox, Home of entrepreneurs, är ett första steg och ett resultat av en tidigare medborgardialog. Yesbox är ett samverkansprojekt mellan ett flertal aktörer inom nyföretagande, entreprenörskap och innovation och drivs av Business Region Göteborg. Övriga partners är Almi, Connect Väst, Drivhuset, Coompanion, Göteborgs uppfinnareförening, Ung Företagsamhet, Framtidsfrön och Venture Cup.

Perfekt läge

Det egna huset, Hus B13, i Gamlestadens Fabriker, är helt anpassat för verksamheten och placeringen känns självklar, menar Fredrik Liljeberg, kommunikatör Business Region Göteborg.

- Läget, mitt i Göteborgs industrihistoriska vagga, känns ju helt perfekt. Här satt Sven Wingquist och ritade på det sfäriska kullagret och lade grunden för SKF. Här startades faktiskt också Volvo, den första Volvokarossen hängde i huset här bredvid. Därefter kom textilindustrin att dominera och som mest låg 120-140 företag under Gamlestadens Fabriker AB. Så innovationer och industriutveckling har sedan länge haft sitt hem i Gamlestaden. Nu ska vi hjälpa till att skapa nya företag som kan ta oss vidare nästa 400 år. Dessutom är Gamlestaden ett område i stor utveckling där det bubblar för fullt, precis som entreprenörerna gör som kommer till oss. Det finns en nybyggarmentalitet i Gamlestaden och det passar oss jättebra!

Läget innebär också att det är enkelt att ta sig hit och eftersom Yesbox ska serva alla kommuner i regionen är det ett stort plus.

- Det är enkelt att ta sig till Gamlestaden, även för dem som kommer utifrån. Det tar sju minuter med spårvagnen från Centralen och området är också lätt att nå med både cykel och bil. Även parkeringsplatser finns det gott om.

Nästa steg i företagandet

Den 4 september slogs dörrarna till Yesbox upp och redan efter en vecka fylldes huset med 150 personer på Starta företagardagen.

- Det var en jättebra start för oss och alla verkade nöjda, konstaterar Fredrik Liljeberg.

Tanken med Yesbox är att skapa just en levande mötesplats där man startar och utvecklar företag. Där man kan förverkliga sina idéer och drömmar och där man får verktyg att ta sin idé till nästa nivå.

- Hit kan du komma och testa dina tankar och bolla med andra, få inspiration och professionell stöttning för att ta nästa steg. Vi levererar, tillsammans med våra partners, expertis och rådgivning, bland annat på olika inspirationsseminarium, men också genom utbildning och workshops.

Och alla är välkomna.

- Tanken är att vi ska ta hand om bredden, särskilt de som inte faller inom verksamheterna i våra olika science parks. De samlar vi upp istället. Här på Yesbox får du veta allt du behöver för att kunna skapa ett livskraftigt företag, det mesta är dessutom kostnadsfritt, förklarar Fredrik Liljeberg.

Fysisk mötesplats viktigt

Förutom den stora seminariesalen, som kunde hysa alla under Starta företagardagen, finns det flera konferensrum och mötesrum på övervåningen och en arbetsyta på nedervåningen.

- Här nere är det meningen att man ska kunna sitta och jobba ett par timmar och samtidigt nätverka. Ytan är flexibel och kan enkelt möbleras om efter behov.

Ännu vet man inte hur dagarna på Yesbox kan komma att se ut, något som de inblandade tycker känns spännande.

- Huset är öppet och bemannat varje dag mellan 9 och 16. De som kommer in spontant pratar vi med och lotsar dem sedan vidare till rätt person. Det är viktigt med en fysisk mötesplats, det blir som en katalysator. Det ska bli väldigt spännande att se hur Yesbox utvecklas, konstaterar Fredrik Liljeberg avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.