Vill göra Malmö bättre

24 april 2018

MKB Fastighets AB är stora. Och är man stor måste man vara snäll. Det menar Mattias Svensson, Affärsområdeschef. MKB jobbar helhjärtat för att utveckla och skapa en mer hållbar stad och göra Malmö bättre. De vill inte bara fylla sina lokaler, de vill fylla dem med bra saker och med kunder som också vill påverka Malmö på ett positivt sätt.

MKB.jpg
Foto: Jacques Montel Photography

MKB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag. Med drygt 22 500 lägenheter och drygt 1 000 kommersiella lokaler är MKB det största fastighetsbolaget i Malmö. En sjättedel av Malmöborna bor i fastigheter med en MKB-skylt. Ägare är Malmö stad.

– MKB är stora men de flesta har nog inte riktigt koll på att vi också är en av de största fastighetsägarna gällande lokaler i staden och hur vi jobbar och varför, menar Mattias Svensson, Affärsområdeschef MKB Lokal. Vi jobbar helhjärtat för att utveckla och skapa en mer innehållsrik och hållbar stad och göra Malmö bättre. 

Fyller med bra saker

Eftersom MKB är ett allmännyttigt bolag medföljer givetvis ett ansvar men viljan att göra staden lite bättre har vi själva tolkat in när det gäller lokalerna, menar Mattias Svensson. 

– Vi är stora så därför krävs det också att vi är snälla. Vi vill inte bara fylla våra lokaler, vi vill fylla dem med bra saker. Vi har börjat granska verksamheterna lite extra och är måna om att det skall bli bra för alla när vi hyr ut.

Nu när bolaget är expansiva och bygger mycket nytt är detta viktigare än någonsin.


Det vi fyller våra lokaler med ska göra gott för invånarna just där och då gäller det att ha gjort sin hemläxa och tagit reda på vad som funkar just i det specifika området.


– Vilka verksamheter vi hyr ut lokalerna i bottenplan till i nybyggda hus kan få stor effekt på ett helt område. När vi bygger nytt och förtätar strävar vi alltid efter att få in verksamheter som skapar attraktivitet och ökar serviceutbudet för alla boende i området. Exempelvis för vi en kontinuerlig dialog med de etablerade livsmedelsbutikerna. Även träningsrelaterade verksamheter är helt rätt, tillsammans med restauranger, caféer, frisörer och butiker m m som bidrar det till en levande stad. Verksamheter som man skulle kunna sammanfatta i orden mötesplatser och upplevelser, där nätkonkurrensen ännu inte finns.

I dag har MKB exempelvis 37 förskolor, vårdcentraler, 56 restauranger och 186 butiker som hyresgäster. 

Mattias Svensson, MKB Fastighets AB


– Hos oss träffas man och i våra lokaler finns många arbetstillfällen som är viktiga för områdena. Och eftersom vi jobbar tillsammans med staden bygger vi även in förskolor och LSS-boende i vår nyproduktion. Vi bygger för alla, även för dem med särskilda behov.

Men det gäller också att analysera noga, för alla områden ser olika ut.

– Det vi fyller våra lokaler med ska göra gott för invånarna just där och då gäller det att ha gjort sin hemläxa och tagit reda på vad som funkar just i det specifika området.  Helst vill vi att initiativet kommer från de boende och verksamma i området, förklarar Mattias Svensson.

I hela Malmö

MKB finns i hela Malmö och bygger just nu nytt i både Västra hamnen, Hyllie, Sorgenfri och på Limhamn. 

– I Sorgenfri handlar det om kvartersbebyggelse, en ny innerstadsdel som växer ihop med staden. Läget är väldigt attraktivt och allt är uthyrt. På Limhamn bygger vi också en ny stadsdel fast i mindre skala, inte lika nära city men med sundet som närmsta granne.

I Västra hamnen är studentbostäder under uppförande och satsningarna i Hyllie fortsätter.

– I Hyllie är allt vi byggt hittills uthyrt. Ett nytt projekt kommer att stå klart 2019, därefter ska ytterligare ett par projekt starta. Det handlar hela tiden om bostäder med kommersiella lokaler i botten. 

Flexibelt och hållbart

Mattias Svensson berättar även om vikten av att bygga flexibelt. 

– Vi strävar efter att bygga med flexibilitet. Vi vill enkelt kunna ställa om lokalerna från en verksamhet till en annan framöver om det uppstår nya behov som vi inte kan förutse idag. Det handlar om att skapa attraktivitet så att lokalen passar så många verksamheter som möjligt. Allt för att skapa en god ekonomi och för att det samtidigt gör Malmö till en lite bättre och attraktivare stad. 

Att vara flexibla handlar också om att ytor inte ska stå tomma. 

– Vi vill sätta liv i staden men bygger ofta i omogna områden så ibland finns inte efterfrågan riktigt och lokaler kan stå tomma en tid. Då gäller det också att kunna ställa om. Just nu tittar vi på att kunna etablera någon form av kontorshotell i ett par lokaler som står tomma. Vi tittar även på alternativa avtalstider för att även här skapa flexibilitet. 

Förutom flexibilitet är också hållbarhet något som löper som en röd tråd genom MKBs verksamhet.

- Att allt är genomtänkt och hållbart är viktigt, konstaterar Mattias Svensson. Vi försöker hissa upp oss för att få ett helikopterperspektiv och kunna spana in trender.  För att vara förberedda och inte bygga in oss och fastna i gamla hjulspår.

Mycket handlar också om att våga testa, menar han. 

- Men MKB är modiga! Enkla, modiga och tillsammans är våra ledord. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.