Viareds nya knutpunkt

14 oktober 2021

I början av 2023 får det expansiva området Viared i Borås ett nytt nav. Här börjar snart bygget av Viared Center, ett välkomnande center med café, restaurang, gym, kontor och en 24/7-butik med självbetjäning för företag och anställda.

Strax väster om Borås ligger företagsparken Viared. Föreningen har cirka 160 medlemmar och området växer snabbt. Behovet av ett centrum med verksamheter som servar företagen i området har ökat, och det har funnits en efterfrågan på bland annat administrativa tjänsteföretag, företagshälsovård och paketutlämning. Marken som Viared Center ska byggas på har sedan 12 år tillbaka varit en långtradarparkering, här såg man möjligheten att istället nyttja den på ett bättre sätt.

– Vår vision är att skapa ett nav för alla de 160 företagen och deras 6 000 medarbetare i Viared, och samtidigt ge Borås ett nytt landmärke, säger Gustav Björsell, vd för Viared Center.

Grön arkitektur

När planeringen av fastigheten startades kontaktade Åke Björsell den välkände arkitekten Gert Wingårdh, som direkt tände på idén och ritade en byggnad med en säregen arkitektur. Fastigheten kommer att byggas i trä, vara optimalt miljövänligt och nå miljöklassificeringen guld som är den högsta nivån.

– I den grönskande entrén med saltvatten-akvarium ska besökare och personal direkt få en positiv upplevelse. Centret ska innehålla en första klassens lunchrestaurang med magnifik utsikt, stort gym, hälsovård, 24/7-butik, frisör, café, kontor och högst upp en magnifik trädgård omgiven av höga glasväggar. Här kan man nästan se både Sjömarken och Sjöbo, säger Åke Björsell.

Den stora takterrassen blir en plats för lugn och andrum, här finns det möjlighet att anordna events för anställda, kunder och för allmänheten. Husets restaurang får en alldeles egen odling på taket och på de de yttre delarna av terrassen breder sig en biotopmatta ut sig med ängsblommor och perenner. Mattan gynnar inte bara ekosystem och biologisk mångfald utan bidrar även till fördröjning av dagvatten.

– Våra kontorshyresgäster erbjuds inte bara kontorsytor här utan även ett sätt att stärka sitt varumärke och underlätta rekryteringen av kompetent personal med en lockande arbetsmiljö. Vi kommer i möjligaste mån att engagera Boråsföretag i bygget, säger Gustav Björsell.

Grogrund för nya kontakter

I coworkingytan kommer det finnas plats för såväl små som medelstora kontor. Här kan ett mellanstort företag hyra en grupp om sex arbetsplatser, och en enskild företagare kan hyra en plats. I konceptets hyra ingår kostnaden för de funktioner som alla delar på, till exempel konferensrum, skrivarrum, wc och omklädningsrum.

 Vår vision är att skapa ett nav för alla de 160 företagen och deras 6 000 medarbetare i Viared.

–  I priset ingår även receptionisttjänst och möjlighet till korta möten i entrétorgets mingelyta. I coworkingytan finns inga väggar som delar av företagen från varandra och i mitten skapas en trevlig och ombonad mingelyta. Här kan de olika företagen träffas över en kopp kaffe och prata en stund, en perfekt grogrund för nya kontakter, säger Gustav Björsell.

Totalt omfattar Viared Center drygt 5 500 kvadratmeter fördelat över fyra plan, med garage och den inbjudande takterrassen. Inflyttningen är beräknad att ske under sommaren 2023.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.