"Vi ska växa med förstånd"

28 december 2021

I juni i år tog Manne Aronsson över rodret som vd för Aspelin Ramm Fastigheter. Här berättar han om sina visioner, vilka projekt som är på gång och framtiden för bolaget. ”Vi har växt under 20 år och ambitionen är att vi ska fortsätta att växa, kanske till och med lite snabbare än vad vi gjort tidigare”.

Manne.jpg
Manne Aronsson, vd på Aspelin Ramm Fastigheter, om planer, projekt och visioner. Bilder: Aspelin Ramm Fastigheter

Efter snart sex månader på posten har Manne Aronsson börjat bli varm i kläderna. Smekmånaden på Aspelin Ramm har passerat och han har fått en insikt i bolaget och lärt känna organisationen och personerna i den.

– Det är ett gott gäng och ett väldigt fint bolag. Det är välskött, men också snabbt och proaktivt. Vi jobbar verkligen nära kunden, och med kunden. Man märker att det är ett gäng som är väldigt stolta över det de gör. Vi har också gjort ett par affärer sedan jag tillträdde så det har varit full fart, säger han. 

Ska utveckla välkänd byggnad

Ett av förvärven skedde i mitten på november när Aspelin Ramm köpte in sig i den ikoniska SKF-byggnaden i Gamlestaden i Göteborg. Aspelin Ramm bildade tillsammans med Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ett gemensamt fastighetsbolag för att utveckla den välkända byggnaden. 

Barometern visar på högkonjunktur, arbetslösheten går ner och sysselsättningen går upp, det är viktiga förutsättningar för oss. 

– Vi tror väldigt mycket på området och är supertaggade på att göra något bra av detta. Det är ett otroligt strategiskt läge, och ett av Göteborgs äldsta områden.

många projekt i pipelinen

Aspelin Ramm grundades redan 1881 i Oslo och har de senaste 20 åren haft en stark tillväxt i Sverige. Beståndet är en mix av handel, kontor, bostäder och hotell och portföljen sträcker sig från Varberg i syd till Smögens Hafvsbad i norr, och däremellan Mölndal, Partille, Torslanda och Göteborg, samt en hotellfastighet i Stockholm.

– Ambitionen är att vi ska fortsätta växa, kanske lite snabbare än vad vi gjort historiskt sett. Vi har en organisation som är en utvecklingsorganisation med förvaltning, men vi kommer sannolikt inte att köpa färdiga förvaltningsfastigheter utan vår kompetens ligger i att köpa mark eller fastigheter med en utvecklingspotential och driva dem vidare.


Just nu har bolaget flera projekt i pipelinen, bland annat i Pedagogen Park där man själva har sitt kontor. Här bygger man ett kombinerat projekt med butiker i bottenplan, parkering och bostäder i toppen, och framöver planerar man att bygga ytterligare kontorsytor och bostäder.

– Vi har också detaljplanearbeten på gång i Forsåker, Mölndal, Furulund i Partille och i Gamlestaden och vi har även ett pågående planarbete intill kexfabriken i Kungälv. Vi har precis avslutat produktionen av Donnergymnasiet, som vi sålde till Skandia Fastigheter i början på året. Vi har även några andra projekt som ligger längre fram i tiden, bland annat vid Masthuggskajen där vill vi ha igång en detaljplanestart. 

Vill skapa bra miljöer

Bolaget har en låg vakansgrad på strax under 3 procent som kan definieras som omflyttningsvakans. Befintliga hyresgäster har fått nya behov och man är därför angelägen om att dra igång nya projekt för att kunna möta de nya behoven. 

–  Det är också ett tecken på att marknaden är väldigt stark och att våra hyresgäster trivs med att sitta hos oss. Göteborgsmarknaden mår överlag väldigt gott och det går bra. Barometern visar på högkonjunktur, arbetslösheten går ner och sysselsättningen går upp, det är viktiga förutsättningar för oss.

De kommande åren har man inga planer på att göra några drastiska förändringar som bolag. Man siktar på att göra hållbara investeringar och att både göra kunder och ägare nöjda. 

– Vi är supermedvetna om att det vi gör har en påverkan på många. Man spenderar nästan all vaken tid i bebyggda miljöer och om vi skapar bra miljöer blir det till glädje för många, gör vi det mindre bra går det däremot ut över många. Vi lägger lite extra kärlek på att skapa bra miljöer och vi utgår från människan i centrum. Ni kommer känna igen Aspelin Ramm Fastigheter även i framtiden och även om vi ska växa så ska vi växa med förstånd, avslutar Manne Aronsson.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.