Svenska företag allt mer positiva

3 februari 2021

Optimismen ökar hos de svenska företagen. 31 procent ser nu ljust på framtiden, jämfört med första halvåret 2020 då bara 13 procent var optimistiska. Tre av tio svenska företag svarar att vinsterna inte påverkats av coronapandemin och vart fjärde företag förväntar sig rentav ökade vinster. Det visar Grant Thorntons undersökning bland företag med 50-500 anställda. I Sverige ses istället kompetensförsörjning som den större frågan.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

- Sveriges medelstora bolag har klarat pandemin väl ur ett internationellt perspektiv och undersökningen visar också att investeringar i kompetens och teknik är grundläggande för återhämtningen. Men många kommer förstås att behöva stöd med att se över sina strategier, satsningar och investeringar för att klara 2021, säger Anna Johnson, vd för Grant Thornton Sverige.

Grant Thornton har ställt frågor till 5 000 företag i 29 länder, varav 500 i Sverige. Resultatet visar att nästan en tredjedel av de svenska företagen nu har en optimistisk syn på ekonomin det kommande året. Det representerar en kraftig ökning jämfört med första halvåret 2020, då bara 13 procent av företagen var optimistiska. Antalet företag som förväntar sig en ökning av intäkter och vinster ökade till 44 procent, att jämföra med 21 procent under första halvåret 2020.

Undersökningen visar också att mindre än en tredjedel av de svenska företagen förväntar sig att ekonomisk osäkerhet ska drabba verksamheten under de närmaste 12 månaderna, vilket är en minskning med 20 procentenheter från första halvåret 2020.

- Undersökningen visar på ökad optimism i stort sett över alla indikatorer. Oron över orderbrist minskade med 20 procentenheter, till 39 procent under andra halvåret 2020, medan oron för tillgång till finansiering minskade med 6 procent, till bara 13 procent. Det är långt under det globala genomsnittet på 46 procent. Tillgång till finansiering är således inte en stor fråga i Sverige, säger Anna Johnson.

Det finns dock fortfarande en sak som tydligt oroar svenska företag:

- Nästan en tredjedel av de svenska företagen förväntar sig att brist på kvalificerad personal ska påverka verksamheten, vilket är en ökning med 5 procentenheter från första halvåret 2020. Undersökningen visar att det här är en kritisk fråga för företagens fortsatta tillväxt. Att hitta rätt personal kräver en ny strategi från företagen, men också arbetsmarknadspolitiska åtgärder, säger Anna Johnsson.

Att hitta rätt personal kräver en ny strategi från företagen.

29 procent av de svenska företagen prioriterar att under de närmaste 12 månaderna investera i kompetens för att parera pandemins effekter, och i tillägg kommer 37 procent att investera i teknik.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.