Sundsvalls nya ledstjärna

17 augusti 2021

Skanskas nya projekt Stella på Södra kajen i Sundsvall blir stadens första klimatneutrala kontorshus och en av de allra första Noll CO2-certifierade byggnaderna i världen. ”Stella ska underlätta att attrahera de bästa medarbetarna och bli ett kontor som man verkligen vill åka till”, säger Peter Westin, affärsutvecklare på Skanska.

Projektet är internutvecklat och Skanska har ställt extra höga krav på att driva sig själva framåt inom prioriterade områden, där hållbarhet är ett av dem. När Sweden Green Building Council för ett år sedan införde den helt nya certifieringen Noll CO2 var beslutet att göra fastigheten Stella i Sundsvall helt klimatneutralt självklart. 

– Här har vi spänt bågen väldigt hårt när det gäller hållbarhet, därav namnet Stella som anspelar på betydelsen stjärna. Vi vill någonstans vara en ledstjärna för branschen, säger Peter Westin, affärsutvecklare på Skanska. 

Stommen kommer att byggas i trä med genomtänkta materialval utan giftiga kemikalier och under själva byggnationen ska allt byggavfall antingen återvinnas eller på något sätt återanvändas. Stella kommer generera mer primärenergi över ett år än vad fastigheten förbrukar. Netto noll primärenergi uppnås bland annat genom solceller på taket.

– Sundsvall har en intressant koppling till träbyggnader, med den stora branden, och Stenstaden samtidigt som det har en stark närvaro i staden. Det känns aktuellt på många sätt att bygga det här just i Sundsvall, säger Peter Westin.

”Lägger ett stort pussel just nu”

Totalt blir de uthyrningsbara ytorna i Stella drygt 11 000 kvadratmeter. Dialoger förs med flera intressenter, bland annat med ett hotell som, i fall avtalet spikas, kommer att ta drygt två tredjedelar av huset.

– Det hade varit roligt med ett hotell, men blir det så att hotellet av någon anledning hoppar av är hela huset förberett för kontor. Gatuplan är heller inte helt klart ännu, där har vi i dagsläget 1 200 kvadratmeter ledigt och ytorna kan delas upp. Vi håller på att lägga ett stort pussel just nu, säger Pernilla Hedin, affärsutvecklare på Skanska. 

Stella kommer att ha generösa takhöjder och en stomme som möjliggör förändring för att ytorna ska kunna anpassas och för att byggnaden enkelt ska kunna möta morgondagens behov. 

Stella byggs på ett sätt som gör att lokalerna lätt går att konvertera till nästan vad som helst i framtiden. Det har varit en central fråga för oss.

– Det är väldigt få saker som är fasta, vi har skissat upp olika förslag så att man kan se hur det ser ut med både mindre rum och öppna ytor. Vi tror nog ändå att man kommer fortsätta sitta ganska öppet, men att man går in i ett rum och tar ett videomöte för att sedan gå tillbaka ut till kollegorna, säger Pernilla Hedin.

– Att kunna erbjuda den här totala flexibiliteten är en av våra konkurrensfördelar, både för hyresgästen nu och för en fastighetsägare då vår ambition är att sälja fastigheten när vi hyrt ut alla ytor. Stella byggs på ett sätt som gör att lokalerna lätt går att konvertera till nästan vad som helst i framtiden. Det har varit en central fråga för oss, säger Peter Westin. 

Ska attrahera medarbetare

Tack vare Stellas centrala läge, i mötet mellan centralstationen och Stenstaden, har man nära till  både kringtjänster och parkering. Väljer man att cykelpendla till kontoret erbjuds såväl cykelparkering som omklädningsrum med dusch. Stella ska bli en fastighet som har något för alla, även om man lägger lite mer vikt på att tilltala de hyresgäster som brinner lite extra för hållbarhet.

– De kan manifestera sina egna värderingar i den lokal de väljer att sitta i, att de speglar varandra. Kontoret ska underlätta för företag att attrahera de bästa medarbetarna, menar Peter Westin. 

– Något annat som vi också arbetat med är wow-känslan, det ska vara en yta och ett hus som man verkligen vill gå till. Det för direkt tankarna till alla de bolag som verkligen konkurrerar om talangerna, till exempel teknikkonsulter, revisionsbyråer, advokatbyråer och alla de som behöver det där lilla extra för att positionera sig själva på marknaden, både mot medarbetare och kunder. Men det är få hyresgäster som man exkluderar i det här, Stella passar väldigt många, avslutar han.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.