Streama ditt kontor hos Fabege

24 januari 2023

Pandemin har förändrat vårt sätt att jobba och vår syn på kontoret. Fastighetsägare av sin tid måste tänka i nya banor och även erbjuda andra typer av lösningar. Fabege är en av dem som har gjort sin hemläxa och rullar ut sitt nya koncept NOW – nyrenoverade och färdiginredda kontor med både flexibilitet och hållbarhet står i fokus. Det är bara att flytta in. Nu.

Under pandemin startade Fabege ett större utvecklingsprojekt inom ämnet ”Framtidens kontor och arbetsliv”. 16 trender definierades och av dem valde man att fokusera särskilt på tre.

– Vi kände att vi hade koll på många av trenderna och att vi ville jobba vidare med flexibilitet, digitalisering och service för att utveckla vårt kunderbjudande, förklarar Niclas Ternstål.

Nyrenoverat och färdiginrett

Dessa tre trender har Fabege nu paketerat och skapat ett nytt kontorskoncept som man kallar NOW. Konceptet innebär en nyrenoverad och färdiginredd lokal, där allting ingår, klar att flytta in i. Som hyresgäst behöver man inte stå för sin egen kontorsinredning eller service, något som ofta kan ta både tid och bli kostsamt, speciellt för mindre företag. Och uppsägningstiden är bara en månad.

Vi ser det som att man streamar ett NOW-kontor så länge man behöver. 

– De ökade kraven på just flexibilitet drivs helt klart av coworkingmarknaden. Nu hyr vi kontor på ett annat sätt, menar Niclas Ternstål. Allt eskalerade under pandemin, inte minst digitaliseringen som ju fick sig en ordentlig skjuts. Men nu är många också beredda att dels köpa service på ett annat sätt och dels dela resurser med andra.

Streama ditt kontor

Det är lika smidigt att sitta i något av Fabeges nyckelfärdiga kontor som att sitta i ett coworking space, menar Niclas Ternstål, och tror också att den typiska NOW-kunden är ett företag som kommer just från en coworkinglösning.

– Företag som är mogna för ett eget kontor men som fortfarande vill ha en lika enkel och flexibel lösning. Vi ser det som att man streamar ett NOW-kontor så länge man behöver. Och allt ingår, allt är på plats. Endast förbrukningsartiklar, exempelvis kaffe, tillkommer. Dessutom har vi valt att jobba med en enda leverantör av FM-tjänster, Primär, som kommer att leverera all kontorsservice, från städning till kaffemaskiner. För att det ska bli så enkelt som möjligt för kunden, med en och samma kontakt.

Det kommer mera

Det första NOW-kontoret stod klart i Stockholm City innan sommaren och nyligen skrevs avtal med en första hyresgäst. Ytterligare ett NOW-kontor på Sveavägen 159 kvm finns ledigt för uthyrning just nu och en tredje lokal i Arenastaden är färdigställd och kommer snart ut på marknaden. Kontoret på Sveavägen är 182 kvm stort, verkligen representativt med en fin hemma-hos-känsla. Och läget, precis innanför tullarna, innebär att har man har närhet både till City och storstadspulsen, men också till natursköna Hagaparken och Brunnsviken.

– De här tre lokalerna får räknas som vårt pilotprojekt men planen är att kunna erbjuda fyra lokaler till innan sommaren. Och framöver tror jag att alla våra lokaler under 500 kvm kommer att bli NOW-kontor. Vi tittar kontinuerligt på vilka lokaler i vårt bestånd vi kan konceptualisera till NOW. Det handlar främst om att läget och ytan ska vara rätt.

Hållbart och yteffektivt

Även yteffektivitet är en viktig parameter, fortsätter Niclas.

– Våra nyckeltal ligger ungefär på 10–14 kvm/person. Arbetsplatserna placeras i ett öppet landskap och så jobbar vi oftast med poddar där vi har behov av tysta rum och/eller mötesrum. På det viset blir konceptet ännu mer hållbart och flexibelt. Vi slipper bygga och/eller riva och poddarna går att flytta hur och när som helst.

Att just slippa bygga om en lokal för nästa hyresgäst är en viktig hållbarhetsaspekt.

– Vi kommer minska både vårt klimatavtryck och våra kostnader med det här konceptet, konstaterar Niclas Ternstål. Målet är att i princip kanske bara behöva måla om en vägg innan nästa hyresgäst flyttar in. Dessutom är återbrukade möbler en stor del. NOW-konceptet gör det möjligt för oss att bidra till en mer hållbar värld samtidigt som vi möter våra kunders önskemål om flexibilitet. Jag ser mycket fram emot vår fortsatta expansion av NOW-konceptet.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.