Stadsmöbler i Oceanhamnen

24 maj 2022

OPS!-modulerna har tagit plats i Oceanhamnen, Helsingborg. En OPS! (efter engelskans opportunities) är en liten stadsmöbel med stora möjligheter i framtidens stad: en paviljong med vindskydd och sittplatser, men också gratis Wi-Fi och laddningsmöjligheter. Fem nya offentliga vardagsrum för invånare och besökare direkt på kajen, redo att besökas!

OPS.jpg
OPS!-paviljongerna finns längs kajkanten i Oceanhamnen.

OPS!-paviljongerna finns längs kajkanten i Oceanhamnen, förutom en som ligger mitt på Henckels torg där Varvsbrons slutar. Som en del av framtidens smarta stad erbjuder de gratis Wi-Fi och bekväma sittplatser till alla förbipasserande, men varje OPS! bjuder också på något extra!

Vad är möjligt att bjuda invånare och besökare på för oväntade upplevelser i stadsmiljön?

– OPS!-arna har fått sitt namn efter det engelska ordet för möjligheter – opportunities, vilket har följt hela projektet. Vad är möjligt att bjuda invånare och besökare på för oväntade upplevelser i stadsmiljön? Ett sol- och vindkraftsträd, interaktiva berättelser om hamnens historia, en undervattenskikare och mycket mer, idéer som vi tagit fram tillsammans med ett antal samarbetspartner, säger Sara Schlyter, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

De fem paviljongerna har fem olika teman, med både interaktiva element och kreativt lärande. Det är möjligt att lära sig mer om havet, energi, hamnens historia – eller bara ta en bekväm paus i kustmiljön.

Paviljongerna är öppna under H22 City Expo, men finns också kvar på plats även efter att Expot stängt. De är en del av Oceanhamnens stadsmiljö, som bjuder in och ger en extra upplevelse utöver en klassisk parkbänkspaus.

Vilka är de olika OPS!-paviljongerna?

OPS! Vatten: Här går det att spana ner under ytan i en undervattenskikare, pumpa upp vatten i ett kar och plaska ner det i hamnen igen!

OPS! Energi: Ett ståtligt sol- och vinkraftträd som genererar lokalproducerad el, tillgänglig direkt i uttagen i stammen.

OPS! Helsingborgs ljud: Sensorer i staden samlar in olika data i realtid, som tolkas genom algoritmer och skapar musik som förändras i takt med trafiken, temperaturen och ljuset i staden. IoT (Internet of Things) och ljudkonst i ett, för en mäktig upplevelse för alla sinnen.

OPS! Historien berättar: Helsingborgs hamn har en gedigen historia som du nu kan lyssna på! Res tillbaka i tiden när du aktiverar sensorer som spelar upp ljud från en svunnen tid.

OPS! Boxplay: En ny mötesplats mitt på torget, med kuber som fungerar som flexibla möbler, perfekt för ett utomhusmöte, en mindre föreläsning, eller kaffepausen. En plats där funktion, design och konst vävs samman!

Paviljongerna och deras innehåll är framtaget i samarbeten mellan Helsingborgs stad, Krook & Tjäder, Utskottet, Öresundskraft, EC Solutions, WSP, Wihlborgs, Axis Communications, CADO, Byggros, Pingday, Superlab, och Ateljé Lyktan. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.