Snabb resa för SLP

26 september 2022

Sedan hösten 2018 har Swedish Logistic Property, SLP, skördat stora framgångar på den svenska marknaden. Nu närmar man sig 80 fastigheter och framtiden ser ljus ut. ”Vi är bra på att se affärsmöjligheter kring fastighetsaffärer och hur vi kan utveckla och effektivisera fastigheterna, dessutom gör vi gärna det lilla extra för att komma i mål”, säger Nicklas Schmidt, ansvarig för affärsutveckling på SLP.

När SLP startades var målet att bygga upp ett bolag med inriktning på logistikfastigheter, man ville skapa ett snabbfotat och kreativt bolag. Med ett stort kontaktnät och erfarenhet från både kapitalmarknad och fastighetsbranschen fanns det stora möjligheter att ta en ledande position på marknaden. 

– Vi såg möjligheten att skapa ett bolag som var redo för en notering, vilket vi också gjorde i mars 2022 då SLP börsnoterades på Nasdaq. Vi har nu kommit en bit på vägen och har idag drygt 700 00 kvadratmeter fördelat på 78 fastigheter. Det har gått ganska snabbt för oss, konstaterar Nicklas Schmidt, ansvarig för affärsutveckling på SLP. 

Man vill ju inte vara för kaxig men vi har ju verkligen gjort något rätt och något bra.

Framgångarna tror Nicklas Schmidt beror på att bolaget är bra på att se möjligheterna kring fastighetsaffärer och hur de kan utveckla och effektivisera fastigheterna. 

– Man vill ju inte vara för kaxig när man svarar på den frågan men vi har ju verkligen gjort något rätt och något bra. Vi kan se möjligheter och vi vet hur vi kan utveckla dem och skruva på dem för att de ska bli värdefulla både för oss och för hyresgästerna. Vi gör det där lilla extra och vill verkligen hitta bra lösningar tillsammans med hyresgästerna, säger han. 


Flera nybyggen

Just nu är SLP i full gång med byggnationen av nya fastigheter i bland annat Landskrona och Malmö. I Landskrona byggs en modern logistikbyggnad på cirka 5 400 kvadratmeter som ska vara färdigställd i början av 2023. Här är största hyresgästen Pharmaxim som distribuerar och marknadsför produkter inom bland annat hälsa, skönhet, läkemedel och djurvård. I Malmö väntar man på startbesked för nästa nybygge där den första hyresgästen blir Café Bar som hyr 550 av de totalt 2 000 kvadratmetrarna. Förutom dessa nybyggnationer arbetar även SLP regelbundet med flera energiprojekt. 

– Vi vill miljöcertifiera våra fastigheter. Det handlar om olika certifieringar beroende på vilka förutsättningar som finns på befintliga fastigheter men även på nya. Vi utgår annars efter en standard som heter Miljöbyggnad Silver.

Ökat fokus på miljö

Under pandemin fick logistiksegmentet ett uppsving när e-handlarna sökte allt större ytor, något som dock har lagt sig lite nu. Men trots det ser Nicklas Schmidt att efterfrågan kommer finnas kvar framöver och framför allt kommer miljöfokuset att öka.  

– Visst har marknaden påverkats av allt som händer i vår värld, men känslan är att vi har en fortsatt bra efterfrågan på lager- och logistiklokaler. Dessutom kommer det att bli ett större fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor även i denna typ av fastigheter. Lager och logistikfastigheter har legat lite efter i den utvecklingen upplever vi, men nu kommer man märka att det behövs och krävs även i denna typer av fastigheter. Det är ett arbete som styrs mycket av fastighetsägaren men det gäller även att hyresgästen är med på banan. Det ska inte styras av bara energipriserna, utan även andra aspekter ska spela in.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.