Sitt vackert på Lilla Torg

11 augusti 2020

I ett fantastiskt läge på Lilla Torg, och i ett av Malmös vackraste hus, kan Balder nu erbjuda lediga kontor fulla med charm högst upp i huset Lejonet 2. Ett hus som har tagits väl om hand och renoverats i omgångar de senaste åren och som idag hyser lokaler både för kontorshyresgäster och välkända restauranger.

Lejonet 2 är ett av Balders mest anrika hus och är med sitt läge och placering lite av ett landmärke för Lilla Torg, men även för Malmö. Huset byggdes i slutet av 1800-talet men fick sitt nuvarande utseende någon gång under slutet av 1920-talet.

Renovering med specialkompetens

Sedan dess har det renoverats i omgångar och senast 2018/2019 gjorde Balder en omfattande fasad-, fönster- och takrenovering. Fasaden som består delvis av tegel men också stora partier sandsten var i behov av en upprustning, en utmaning byggnadstekniskt med tanke på husets ålder men även logistiskt då huset står placerat på ett av Malmös mest välbesökta torg med verksamheter i full gång större delen av dygnets timmar.

I Lejonet 2 sitter man mitt i händelsernas centrum i ett hus som andas historia med synliga takbjälkar, högt i tak och med utsikt över torgen och Malmös takåsar.

– För att höja den estetiska upplevelsen under byggtiden täcktes byggnadsställningen med en stor vepa med en bild på husets fasad, ett roligt sätt att dölja en annars ganska tråkig byggnadsställning, berättar Robin Pfeiffer, uthyrare Balder.

Under 14 månader genomgick huset en fönster- och balkongrenovering, sandstensarbete, omfogning, taktvätt och målning, plus att huset fick nya markiser.

– Det var viktigt för oss att bevara den gamla stilen beträffande materialval och utförande, förklarar Robin Pfeiffer. För att möjliggöra detta fick exempelvis vår entreprenör ta in stenhuggare från Spanien med specialkompetens inom området för att kunna reparera sandstensutsmyckningarna på fasaden. Tack vare ett välfungerande samarbete mellan hyresgäster, entreprenörer, projektledare och förvaltare blev slutresultatet fantastiskt och idag är huset enligt mig ett av Malmös absolut vackraste.

235–1 100 kvm ledigt

Idag består huset av restaurang- och kontorslokaler samt ett fåtal hyreslägenheter. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 5 700 kvm varav 4 000 kvm är kontor. Husets bottenvåning är nog känd för de flesta och domineras av välbesökta restauranger som Centiliter & Gram, Mello Yello, Moosehead och Victors.


– Resterande våningsplan består av kontor, sammanlagt har vi idag cirka ett 30-tal kommersiella hyresgäster av varierande storlek och typ. Bland annat har vi tre stycken kontorshotell för småföretagare men även större lokaler i öppna ytor för det stora företaget. Vi försöker alltid tillgodose hyresgästens behov och sätter egentligen inga begränsningar beträffande lokalens utformning så länge det är möjligt rent byggnadstekniskt och är affärsmässigt försvarbart. Just nu har vi lediga lokaler med mycket charm högst upp i huset där vi kan erbjuda ytor i spannet 235–1 100 kvm utifrån kommande hyresgästers önskemål.

Ett uppskattat läge

För många definieras Lilla Torg som Malmös centrum och som hyresgäst här sitter du med närhet till all tänkbar service precis utanför entrén, beskriver Robin Pfeiffer.

– Med tre minuters gångavstånd till Malmö Centralstation är det enkelt att resa kollektivt till och från jobbet och för bilburna är det lätt att nå de större trafiklederna. Det finns gott om parkeringsmöjligheter på Stortorget men vi kan även erbjuda parkering i vårt eget parkeringsgarage Citygaraget, endast några minuter bort på Djäknegatan 31.

– I Lejonet 2 sitter man mitt i händelsernas centrum i ett hus som andas historia med synliga takbjälkar, högt i tak och med utsikt över torgen och Malmös takåsar. Med möjlighet att tillsammans med oss sätta sin egen prägel på lokalens utformning finns egentliga inga hinder för att tillsammans åstadkomma något riktigt bra.

Utmaningar och kontraster

Det byggs som alla vet många nya hus i Malmö men vill man sitta mitt i citykärnan är det äldre hus som gäller. Vilka är utmaningarna med ett så här pass gammalt hus? Och vilka är möjligheterna?

Läget besitter en attraktionskraft i sig som kan vara till ett företags fördel vid rekrytering av nya medarbetare.

– Dagens standard beträffande värme, ventilation och kyla är långt i från vad det var när huset byggdes och det kan vara utmanande att få in modern infrastruktur i ett hus från förra seklet, såväl byggnadstekniskt som ekonomiskt. Det blir därför extra viktigt för oss som hyresvärd att lyssna på våra kunder och förstå deras behov för att kunna komma med kloka inspel och kreativa förslag till lokalernas utformning. På så vis kan vi åstadkomma smarta lösningar och skapa kontor som är både estetiskt tilltalande och har god funktion trots husets ålder. Kontrasten mellan gammalt och nytt skapar en härligt genuin känsla som är svår att uppnå i ett nyproducerat hus.

– Det finns många fina områden i Malmö men vi märker en fortsatt bra efterfrågan på våra lokaler i City, något jag kan förstå då jag också uppskattar att ha min arbetsplats mitt i staden med ett stort utbud av service, handel och restauranger direkt utanför dörren.

Och enligt Robin Pfeiffer finns det ytterligare mervärden med ett cityläge.

– Läget besitter en attraktionskraft i sig som kan vara till ett företags fördel vid rekrytering av nya medarbetare men som även kan fungera varumärkesbyggande och stärka bolagets identitet.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.