Pop up i tomma lokaler

10 december 2019

Det skrivs mycket om den så kallade butiksdöden och det faktum att stadskärnorna har fler vakanta lokaler idag än för några år sedan. I Borås vill man under december ta tillfället i akt och visa att man faktiskt kan göra något positivt av en tom lokal innan den får en permanent hyresgäst.

Borås.jpg
Bild: Pixabay

Sedan slutet av november har en lokal mitt i Borås stadskärna gästats av pop up-konceptet ”Tomtens julklappsverkstad”. En butik som bokstavligen svämmar över av julstämning. Där kan vem som helst få sina julklappar inslagna genom att swisha en valfri summa till välgörande ändamål. Initiativet och idén kommer från ciyföreningen Borås City.

– Vi kom på idén om att vädersäkra boråsarnas jul genom att inreda en ledig lokal med målsättningen att det skulle bli den mysigaste och härligaste platsen under hela december. säger Moa Lohne, Projektledare på Borås City.

Lokalen som konceptet etablerats i ligger på en av Borås bästa shoppingstråk. För att förstärka en redan levande gata under julhandeln såg Anna Grundström Ahlqvist, affärsområdeschef på Castellum, möjligheten när förfrågan om lokalen kom från Borås City.

– Jag gillar idén att aktivera lediga lokaler i väntan på en mer långsiktig hyresgäst. Kan man hitta tillfälliga butiker eller koncept för att bidra till en bättre helhetsupplevelse för staden är det väldigt välkommet. Kan den dessutom, som i det här fallet, genera julstämning och pengar till välgörenhet är det än mer positivt, säger Anna Grundström Ahlqvist.

På Borås City är man oerhört glada att initiativet mottagits så väl och de hoppas att fler ser möjligheter i detta.

– Det hade aldrig gått att genomföra ett sådant här pro bono-projekt om det inte hade varit för de företag som sponsrat med inredning, skyltmaterial, personal, inslagningsmaterial och inte minst hyran av lokalen. Men jag tror att alla aktörer var överens om att det finns något väldigt bra i detta på så många sätt. Nu hoppas vi det här får en snöbollseffekt, även under andra årstider, säger Caroline Wallin, Cityledare på Borås City.

”Tomtens Julklappsverkstad” är ytterligare ett bevis om att ”Drömmen om Borås” lever vidare.

- Allt är möjligt med god samverkan och driftiga initiativtagare, det tycker jag "Drömmen om Borås" ger goda exempel på, avslutar Caroline Wallin. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.