Lunds nya Science Center

6 augusti 2019

Tidigare i sommar avtäcktes det vinnande förslaget för Lunds nya Science Center på ett evenemang i Almedalen. Byggnaden är i glas och trä och ska rymma allt från naturvetenskapliga lekar till etikföreläsningar. Det vinnande arkitektkontoret är COBE som bland annat har ritat museet för ungdomskultur, Ragnarock, i Roskilde.

Bild: COBE

Det nya Science Centret i Science Village ska rymma 3500 kvm utställningsmiljöer, och utöver det restaurang, butik och auditorium. Byggnaden har en stor rund innergård där man kan sitta i skuggan av ett träd eller uppleva föreläsningar. Taket är täckt av solceller för att klara centrets elbehov och dessutom kommer byggnaden vintertid värmas med överskottsvärme från MAX IV och ESS.

Det vinnande arkitektkontoret COBE med huvudkontor i Köpenhamn säger så här om projektet:

- Ambitionerna för museets utformning har varit oerhört höga och vi tycker att vi har lyckats skapa en unik och inbjudande byggnad. Med den öppna innergården och det konkava taket får den en dramatisk, elegant profil som skiljer ut sig och skapar innovativa, annorlunda möjligheter att använda ett museum. Samtidigt har vi tänkt på klimat-, miljö- och hållbarhetsaspekterna redan från starten i processen. Genom att bland annat använda trä som primärt byggnadsmaterial, utnyttja solceller och överskottsvärme och anlägga en innergård med stor biologisk mångfald och regnvattenreservoar har vi nått vårt mål att göra byggnaden koldioxidneutral, om planen fullföljs. Förhoppningen är att vi som arkitektbyrå i framtiden ska kunna fokusera mera på och bli ännu bättre på att skapa hållbara byggnader med hänsyn till kommande generationer och för jordens allmänna tillstånd, säger Dan Stubbergaard arkitekt och grundare vid COBE.

Ambitionerna för museets utformning har varit oerhört höga och vi tycker att vi har lyckats skapa en unik och inbjudande byggnad. Med den öppna innergården och det konkava taket får den en dramatisk, elegant profil som skiljer ut sig och skapar innovativa, annorlunda möjligheter att använda ett museum.

Byggnaden som beräknas stå färdig 2024 har en stark profil och beräknas ta emot minst 150 000 besökare per år. Science Center-verksamheten kommer att utgöra ett fönster in mot både ESS och MAX IV och andra spännande forskningsmiljöer i Lund-Malmö-området. Centret kan beskrivas som ett publikt kunskaps- och upplevelsecenter där oftast interaktiva lösningar visar hur naturen fungerar, där nya forskningsrön och innovationer presenteras och där fakta sätts in i ett sammanhang.

En viktig del av centret är auditoriet där bland annat vetenskapsshower kommer att visas och där aktuella frågor debatteras, exempelvis kring klimatförändringar och etiska perspektiv kring AI.

Ur Juryns omdöme: ”Med ett elegant helhetsgrepp och mjuka former tar Meeting Science tävlingstomten i besittning. Den symmetriska byggnaden som präglas av en enkel och karaktärsfull arkitektur står som på en bricka på ett sammanhållet landskapsgolv. … Förslagets invändiga ytor låter utställningarna spela huvudrollen.” 

Byggnaden ligger ett stenkast från spårvägens ändhållplats ’ESS’ är tänkt att erbjuda både unga och gamla kunskapsupplevelser. Att beslutet om byggnadens utformning nu är taget är ett viktigt steg framåt för processen.

- Det känns väldigt roligt att äntligen ha ett färdigt arkitektförslag att jobba med och vi har stort förtroende för COBEs förmåga att leverera både kvalitet och kreativitet i projekt av den här typen. Byggnaden är estetiskt och funktionellt tilltalande, och kommer, förutom att bli ett fantastiskt Science Center, att bli ett fint landmärke i Science Village och Lund, säger Peter Andersson, chef för Science Center-projektet på Science Village Scandinavia.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.