Liten ökning av nya företag i landet – en region går mot strömmen

7 maj 2024

Efter en marginell ökning av antalet svenska företag i mars var siffran något högre i april. Totalt tillkom 804 nya företag, motsvarande en ökning med 0,08 procent jämfört med mars. Skåne är det enda länet som gör en bra månad, hälften av regionerna går istället åt minushållet. Det visar nya siffror från Företagarallsvenskan.se, en webbsida från webbhotellspecialisten STRATO baserad på data från Bolagsverket.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Januari och februari var starka månader när det gäller nya företag – men i mars stod det nästan stilla. Siffran för april är på uppåtgående, om än liten.

Det svenska näringslivet ökade – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 804 företag i april, vilket motsvarar en ökning på 0,08 procent jämfört med förra månaden och en ökning på 1,37 procent jämfört med motsvarande period förra året.

– Förra året var väldigt bra för svenskt företagande och den trenden har fortsatt in på det här året. Svenska företagare visar driftighet och ihärdighet, vilket är avgörande för svensk ekonomi och god tillväxt. Det är därför viktigt att fortsätta stötta och skapa goda förutsättningar för egenföretagare så att fler vågar ta klivet att starta och driva eget, säger Claudia Frese, vd på STRATO.

Tio regioner noterar minusresultat

Av Sveriges 21 regioner är det 11 som ökar – medan 10 istället backar. Följande tre regioner ligger i topp för april: Skåne län på första plats med en nettotillväxt på 0,25 procent, motsvarande 327 nya företag. Västmanlands län ligger tvåa och ökade med 0,17 procent, motsvarande 36 nya företag. Delade treor är Jönköpings län, Norrbottens län och Västra Götalands län, alla med 0,12 procent – en ökning med 35, 25 respektive 215 nya företag.

De tre som minskar mest är Kronobergs län (-0,21 procent), Gävleborgs län (-0,09 procent) samt Jämtlands län och Kalmar län (båda -0,08 procent).

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.