Låga konkurstal för augusti

4 september 2020

Färsk statistik från Creditsafe visar att 305 företag har gått i konkurs under den gånga månaden, en minskning med hela 25 %, detta är den lägsta siffran på över 10 år. Den positiva konkursutvecklingen återspeglas även i antalet drabbade personer, som minskade med 21 % jämfört med samma period förra året.

Bild: PIxabay
Bild: PIxabay

- Augusti blev månaden med rekordlåga konkurstal, vilket är positivt när vi sammanfattar den gånga månaden. Det vi vet sedan tidigare är att de bolag som hade det tufft innan pandemin fick det ännu tuffare och överlevde inte fram till sommaren, därav att de höga konkurstalen kom redan i våras, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe han fortsätter:

- Många bolag har på ett imponerande sätt lyckats att anpassa sig till det nya klimatet och ett stort antal företag har kunnat överleva genom sparläge och att minskat sina fasta kostnader med hjälp av permitteringar, statliga paket och andra åtgärder som kan ha varit nödvändiga.

- Augustis siffror är inget trendbrott utan bara en paus, många företag och branscher har det fortsatt väldigt tufft. Det är ytterst osäkert hur hösten kommer att utveckla sig och där pandemins utveckling och det statliga stöden troligen fortsatt kommer vara i fokus, säger Henrik avslutningsvis.

12 län visar en positiv trend

I flertalet av landets län minskade konkurserna den gångna månaden. Störst minskning av antalet konkurser finns i Norrbotten (-71 %), i Blekinge (-71 %) och Kalmar (-63 %). Störst ökning av antalet konkurser finns i Kronoberg (800 %) och Västernorrland (100 %).

På årsbasis har 4 450 aktiebolag gått i konkurs i Sverige, vilket kan jämföras med 4 133 samma period förra året. Det är en ökning med 8 %. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen under augusti var 6,5 miljoner.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.