Konkursvåg tillfälligt över?

3 juni 2020

För femte månaden i rad ökar konkurserna i Sverige och läget är fortsatt det mest ansträngda på över 20 år. Färsk statistik från Creditsafe visar att 657 bolag har försatts i konkurs, vilket är en ökning med 8 % jämfört med samma period förra året. Över 1 500 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Stockholms län. Geografiskt sett ökar konkurserna i 10 län, där Norrbotten och Kronoberg står för de största procentuella ökningarna.

konkurs.jpg
Bild: Pixabay

–När vi summerar maj kan vi tydligt se att den tidigare skarpa uppåtgående kurvan på antal konkursade bolag sakteliga börjar att plana ut, vilket känns väldigt bra. Det vi kan anta just nu är att den första konkursvågen har passerat, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe när han går igenom statistiken för maj. 

Som vi tidigare kommenterat är det först och främst de företag som redan innan Covid-19-pandemin kämpade med lönsamhet som inte har kunnat överleva och därmed försatts i konkurs.

Han fortsätter:

- Som vi tidigare kommenterat är det först och främst de företag som redan innan Covid-19-pandemin kämpade med lönsamhet som inte har kunnat överleva och därmed försatts i konkurs. Med det sagt är det inte läge att slappna av. Jag tror att vi kommer att få se en andra våg av kraftigt ökade konkurser redan inom de närmsta månaderna, säger Henrik avslutningsvis.

Stockholm, värst drabbat

Under maj drabbades över 1 500 anställda av konkurser, en minskning med 31 % jämfört med motsvarande månad förra året. Värst drabbat blev Stockholms län med 504 varslade personer.

Gotland och Jämtland minskade mest

Geografiskt sett ökar konkurserna i 10 län. Norrbotten (275 %) och Kronoberg (167 %) står för de största procentuella ökningarna. De län där konkurserna minskade mest denna månad var på Gotland (100 %) och i Jämtland (75 %). Under årets första fem månader har totalt 3 121 aktiebolag försatts i konkurs, vilket är en ökning med 17 % på årsbasis.

Antal nyregistrerade aktiebolag minskar 

Antalet nyregistrerade aktiebolag minskar för första gången i år, maj visar en minskning med 13 % jämfört med motsvarande månad i fjol.

Många inledda företagsrekonstruktioner

Antal inledda företagsrekonstruktioner under maj noterades till 24 stycken, en ökning med 50 %. Summerar vi årets första fem månader ser vi att de flesta inledda företagsrekonstruktioner är inom hotell och restaurang och det är i Stockholms län där det inleds flest rekonstruktioner.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.