Innovativt industrikluster drar

29 september 2022

Heart Aerospace storsatsar på Gateway Säve i Göteborg, ett område som ägs och utvecklas av Castellum. Under de kommande åren planerar Heart Aerospace att etablera en komplett industrianläggning för elflygplan vid Säve flygplats. En satsning som innefattar nytt huvudkontor, R&D-center och en anläggning för slutmontering av flygplan.

säve.jpg
Bild: Krook & Tjäder

- Den här satsningen markerar en ny epok inom flygindustrin och det är också en viktig milstolpe i förverkligandet av visionen om Gateway Säve, som en arena för världsledande utveckling av morgondagens hållbara mobilitetslösningar och ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet, säger Mariette Hilmersson, vd på Castellum Väst AB.

Heart Aerospace utvecklar bland annat det eldrivna passagerarflygplanet ES-30 som genererat beställningar på flera miljarder kronor. För närvarande har bolaget cirka 130 medarbetare och till år 2025 räknar man att ha cirka 500 anställda. Heart Aerospace är sedan tidigare etablerade i området och den nya satsningen bidrar ytterligare till utvecklingen av Gateway Säve som ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet. 


- Göteborg har utmärkt sig som en drivande kraft inom elektrifiering med forskningsanläggningar i världsklass, som exempelvis SEEL, och har ett stort kluster av företag fokuserade på batteri- och elfordonsutveckling. Den ambition som Castellum och Göteborgs Stad har för Gateway Säve är verkligen unik och det är därför vi har beslutat att etablera vår nya industri här, säger Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace.

Förutom den aktiva flygverksamheten som Heart Aerospace nu förstärker är bland annat SEEL, Volvo Technologies och Nilsson Energy etablerade på Gateway Säve - ett område som i sin sammansättning är unikt. Kombinationen av bred kompetens, stora ytor för testverksamhet på land och i luften samt goda expansionsmöjligheter i en internationellt präglad miljö, mitt i ett av Europas mest innovativa industrikluster saknar motsvarighet.

Det tre miljoner kvadratmeter stora området runt Säve flygplats planeras att utgöra arbetsplats för mellan 6 000 och 8 000 personer inom de kommande åren.



Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.