Hur påverkar minskad handel butikshyrorna?

12 december 2017

Många butiker går allt sämre och flera tvingas lägga ner. Hur påverkar detta fastighetsägarnas hyror?

I höstas kom Svensk Handels siffror som visade att klädbutikernas försäljning i juli minskade med 1,9 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det här innebär att klädbutikernas försäljning sjunkit under de senaste sex månaderna.

En anledning till detta är, kanske inte helt oväntat, den blomstrande e-handeln som konkurrerar starkt med de fysiska butikerna. Näthandeln växte under fjolåret med 16 procent, rapporterar Dagens Industri, som kan jämföras med en försäljningstillväxt i den fysiska butiken på blygsamma 0,4 procent.

Detta är inte enbart vanskligt för butikskedjor och butiksägare utan kan även ställa till det för fastighetsägarna.

Mikael Sandström, ordförande för branschorganisationen Svensk Handel Stil, menar att det blir svårt för fastighetsägarna att få bra avtal med handeln om utvecklingen fortsätter.

– Jag tror det blir svårt för fastighetsbolagen att omförhandla till högre hyror framöver. Butikerna är redan pressade och det finns redan stora vakanser, säger han till Dagens Industri och hänvisar bland annat till att Åhléns stängde sex varuhus förra året och att de planerar att stänga fyra under året.

Ytterligare ett exempel på varuhus som lagts ner och konverteras är Entré i Malmö, som nu ska fyllas med andra blandade verksamheter.

Sedan är en relevant fråga att ställa sig vad som händer med hyresintäkterna om butiken har omsättningshyra. I dessa fall kan det vara så att om omsättningen sjunker kan även hyran minska.

Fastighetsbolagen verkar dock inte direkt oroade över utvecklingen.

Ronald Bäckrud, chef för Stockholmsregionen på fastighetsbolaget Vasakronan, har en annan syn på hyresutvecklingen.

– I de största städerna stiger hyrorna, samtidigt som omsättningen planar ut och marginalen för butikerna minskar, säger han till Dagens Industri.

Han menar också att det är varuhusen utanför stadskärnorna som är mest hotade och att butikshandeln fortfarande kommer finnas i stadskärnorna.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.