Het marknad trots Corona

15 september 2020

Logistiksverige bygger vidare trots krisen vi upplever just nu. Det menar Intelligent Logistik. Flera större logistikfastigheter, närmare bestämt 27 stycken, kommer att stå klara i år. Totalt 537 000 kvm. Och 2021 ser ut att bli ett rekordår.

logistik.jpg
Bild: Pixabay

Det är många som spår en fortsatt stark marknad för logistik, mycket beroende på att omställningen från fysisk handel till e-handel nu går i ännu snabbare takt. 

Och logistikanläggningar fortsätter byggas. Det största just nu står Bockasjö för som i Landvetter, utanför Göteborg, bygger 46 000 kvm för Postnord TPL. Projektet byggs i två etapper och ska stå klart i höst. 

 Enstaka projekt skjuts upp

Än så länge har bara enstaka projekt skjutits upp, bland annat Catenas 100 000 kvm stora centrallager för Coop i Eskilstuna, som skulle stått klart 2023. Vd Benny Thögersen säger till Intelligent Logistik att det inte är rätt läge att ta miljardinvesteringen nu men att affärerna generellt sett går bra. 

Marknaden är jättehet, vi får massor av förfrågningar just nu och räknar på mycket.

– Vissa hyresgäster kan ha problem med likviditeten, men andra växer. I stort sett är det ett stabilt läge, och vi fortsätter med övriga planerade projekt. 

Ett annat  projekt som skjuts på framtiden är Dahls planerade centrallager i Upplands Bro, som skulle stått klart i år. Här är det dock politisk oenighet som bromsat detaljplanearbetet. 

Även MG Real Estate planerar om i Malmö. De skulle ha byggstartat sitt lager i hamnen på spekulation, men väljer nu att istället invänta en hyresgäst. 

Men alla avskräcks inte. Bockasjö planerar att fortsätta sitt spekulationsbygge på en drygt 35 000 kvm stor lagerlokal på Hisingen. Trots att man fortfarande har lediga ytor i ett projekt i samma område som avslutades 2019. 

Logicenters bygger också utan att ha avtal med några hyresgäster, både i Torsvik, Jönköping och i Brunna. 

Även Skanska, SLP, Södervidden och Prologis har aviserat spekulationsbyggen under 2020–2021.

Många förfrågningar

De flesta stora logistikbyggen som ska färdigställas i år ligger alltså kvar i produktion. Sammanlagt planeras 27 projekt över 10 000 kvm bli klara, med en total yta på 537 400 kvm, enligt Intelligent Logistiks statistik. 

Och även 2021 ser ljust ut i böckerna även om bara 17 projekt har aviserats hittills. I skrivande stund kommer 704 000 kvm ny lageryta att färdigställas nästa år. Störst är Axfoods storlager som Logicenters uppför i Bålsta, på 105 000 kvm. Byggnaden ska stå klar under 2021 och lagret planeras tas i drift 2023. 

Logistic Contractor är en av dem som har många logistikfastigheter planerade framöver. Under 2020 bygger de bland annat för Prologis i Rosersberg och en produktions- och lagerbyggnad åt Bevego på Landvetter. För 2021 har de ytterligare fyra projekt inplanerade, bland annat ska de bygga 50 000 kvm åt Dollarstore i Örebro, 38 000 kvm åt Nelly.com i Borås, 

32 000 kvm åt Mathem i Farsta och 11 200 åt Hydraspecma på Landvetter. Sara Liljevall, LCs affärsutvecklare, säger till Intelligent Logistik att de upplever en stor efterfrågan, trots Coronakrisen.

– Marknaden är jättehet, vi får massor av förfrågningar just nu och räknar på mycket. Det är betydligt mer än man kanske hade väntat sig med tanke på läget.

Källa: Intelligent Logistik

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.