Hemma hos-känsla på Arkipelagen

8 november 2021

Kontorshotellet Arkipelagen öppnade sin tredje anläggning på Första Långgatan 3 vid Järntorget för fyra år sedan. Idag finns här 40 rum, men i februari dubbleras antalet och ytterligare en våning tas i bruk. ”Vi är ett familjärt och personligt kontorshotell och trots att vi blir dubbelt så stora kommer känslan att vara densamma. För oss är det viktigt att skapa relationer med våra hyresgäster och här är energi och interaktion ständigt närvarande”, beskriver Petra Fjellman, ansvarig på Järntorget.

Med ett minst sagt ovanligt 1,5 år i backspegeln är det tydligt att intresset för kontorshotell och coworking nu ökar. Det menar Daniel Carlsson, vd på Arkipelagen.

– Det är helt klart nya tider nu och pandemin har verkligen spätt på en trend som redan fanns. Nu ser vi att även större bolag, med upp till 15 anställda, tittar på flexiblare lösningar och den här typen av alternativ. Så segmentet kommer garanterat fortsätta växa med flera nya aktörer framöver.

Lätt att räkna hem kostnaden

Och även Arkipelagen växer. Två av tre anläggningar ska bli större, både den vid Järntorget och i Hildedal på Hisingen. Tillsammans med den största anläggningen i Sisjön, med sina 435 rum, kommer man snart kunna erbjuda uppemot totalt 600 rum. På Järntorget blir det en våning till och sammanlagt 80 rum plus en coworkingyta.

Vi är hellre snälla än coola och för oss är det viktigt att vara både personliga och familjära.

– Coworkingytan blir ett perfekt komplement till våra kontorsrum, menar Petra Fjellman. Istället för att företag hyr onödigt många rum kan man istället kombinera med coworkingplatser.

– Vår produkt blir på detta sätt oerhört konkurrenskraftig och jag tror det blir svårt att hitta ett billigare eller bättre alternativ, konstaterar Daniel Carlsson. Allt handlar om att leverera nytta för våra hyresgäster och jag vågar säga att de enkelt räknar hem hyran här om man jämför med ett eget kontor.

Och Daniel får genast medhåll av en förbipasserande hyresgäst.

– Vi resonerade på ett helt annat sätt tidigare och såg ett värde med att sitta i egna lokaler. Men i takt med att marknaden svängt förstår vi verkligen fördelarna med den här typen av lösning. Vi har nu hamnat i ett sammanhang med många trevliga människor, får fortfarande sitta i jättefina lokaler på en bra adress och kan fortsätta bygga vårt varumärke. Arkipelagen är ett jättebra alternativ och inte minst betydligt flexiblare än det treårsavtal vi satt med innan. Dessutom blir det billigare för oss. Vi inser att vi skulle gjort detta för länge sedan.


Flexibelt och trivsamt

Just flexibilitet, hög servicenivå och en familjär och personlig stämning är Arkipelagens styrkor, menar Petra Fjellman.

– Våra avtal löper på med sex månaders uppsägningstid, men ofta kan vi hyra ut till ett nytt företag redan efter i snitt två månader, så flexibiliteten är ofta ännu högre. Jag vågar också säga att stämningen här är väldigt säljande i sig. Vi är hellre snälla än coola och för oss är det viktigt att vara både personliga och familjära. Vi vill lära känna våra hyresgäster och relationerna med dem är viktiga. Om någon säger upp sitt avtal säger vi aldrig hej då utan alltid på återseende. Och det händer faktiskt ofta att folk kommer tillbaka, i nya konstellationer eller i nya bolag. Det är ett otroligt fint kvitto för oss.

Här görs det affärer

På Arkipelagen får man som hyresgäst också ta del av ett enormt kontaktnät.

– Vi har totalt cirka 450 företag som tillsammans jobbar med en otrolig mängd produkter och tjänster. Allt ska snart bli sökbart i en ny portal som vi håller på att bygga upp, berättar Daniel Carlsson. Vi ser jätteofta att det görs affärer mellan våra hyresgäster och det är alltid lika kul. Även vi själva köper mycket internt. Vi har drivit stora projekt genom åren och det är häftigt hur enkelt det blir när allt är så transparent. De flesta besluten tas runt kaffemaskinen, det är helt underbart.

Många mervärden

Förutom trivseln, hemma hos-känslan, det stora nätverket och ett eget rum på Arkipelagen Järntorget får man som hyresgäst tillgång till både loungeyta, kök, duschmöjligheter, ett låsbart cykelrum, tysta rum och flera konferensrum som man själv kan boka på intranätet. Det serveras dessutom frukost varje dag, vin till lunchen på fredagar för de som vill och fika på torsdagar.

– Och inte sällan köper vi upp biljetter till olika föreställningar och events som vi erbjuder våra hyresgäster, berättar Petra Fjellman.

Dessutom anordnas det både aktiviteter och subventionerade turneringar året runt, exempelvis i golf, padel, tennis och pingis.

– Syftet är att träffas och utöka sitt nätverk, menar Daniel Carlsson. Och ha kul såklart, det är ett ledord för oss.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.