Högt spel vid Hötorget

9 december 2021

Lördagen den 27 november slår det nya digitala kulturcentret Space upp portarna i det 5:e Hötorgshuset intill Sergels torg. Space omfattar världens största gamingcenter med över 400 spelstationer, Avicii Experience och norra Europas största permanenta e-sportarena samt musikstudios, caféer, barer och en restaurang med stor uteservering på Soltorget. Pophouse Entertainment och AMF Fastigheter står bakom satsningen som syftar till att skapa en unik, inkluderande och trygg mötesplats där kultur- och stadslivet kan spira. Något även skaparna av platsen drömde om.

space.jpg
Åsa Caap, Head of Space, Mats Hederos, AMF Fastigheters vd. Bild: Karl Nordlund

Redan vid uppförandet i början av 60-talet fanns ambitioner att göra det 5:e Hötorgshuset till en levande, inkluderande plats och en plats för unga att mötas. Visionen realiserades inte då, även om den mytomspunna klubben Underground och skivaffären Mega Skivakademien senare öppnade i husets nedre plan. När det digitala kulturcentret Space invigs nu på lördag återvänder kulturen med full kraft till 5:e Hötorgshuset. Space blir en fysisk mötesplats med några av de viktigaste ingredienserna inom digital kultur: gaming, esport, musik och content creation för digitala plattformar. 

Vi är övertygade om att denna nya destination, som kommer att locka både svenska och internationella besökare under större delen av dygnets timmar, ska gjuta nytt liv i Stockholms city.

- AMF Fastigheter vill skapa platser där människor vill vara och aktivt bidra till utvecklingen av Stockholm. I det arbetet är Space och förnyelsen av det 5:e Hötorgshuset en oerhört stolt och viktig satsning. Vi är övertygade om att denna nya destination, som kommer att locka både svenska och internationella besökare under större delen av dygnets timmar, ska gjuta nytt liv i Stockholms city, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter. 

Space omfattar 7 500 kvadratmeter, fördelat på sju våningsplan. På nedre plan finns norra Europas största, permanenta esport-arena skapad för hybridevent inom gaming och musik. I gatuplan finns Fat Cat, ett japanskt och koreanskt brasseri och på övriga våningar finns, förutom Space Gaming, både barer och caféer samt generösa ytor för arbete, möten och utbildning i bland annat Space Academy. 


- Det är med stor glädje och förväntan vi nu öppnar Space vid Sergels torg i Stockholm. Med över 400 spelstationer blir vi världens största gamingcenter och en öppen, dynamisk och kreativ plats mitt i stan. Vårt mål är att alla besökare ska kunna utvecklas och inspireras, fördjupa sina digitala kunskaper och känna gemenskap, säger Åsa Caap, Head of Space. 

De fem hötorgshusen tillhör idag några av de mest betydelsefulla modernistiska byggnadsverken i Sverige. De planerades och uppfördes i en tid som präglades av stor framtidstro i efterkrigstidens Sverige. Folklivsmässigt blev dock inte platsen det som upphovsmännen drömde om, och tiden hann närmast springa ifrån projektet redan innan det hann färdigställas. Men om upphovsmännen hade svårt att se de höga ambitionerna infrias med Sergels torg och 5:e Hötorgshuset, vars ursprungliga syfte som nyckelbyggnad var att möta den öppna platsen, så ser läget annorlunda ut idag.  

- Space är en satsning som ligger helt i linje med ambitionerna som en gång fanns för platsen. Med Space blir 5:e Hötorgshuset en destination som tar för sig och på allvar kan spilla ut över Sergels torg för att skapa synergieffekter med Kulturhuset - och därigenom få hela torget att bli det kreativa pulserande nav som var avsikten och som skaparna av den här miljön drömde om, säger Martin Rörby, arkitekturhistoriker.  


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.