Framtidens arbetsplatser

11 november 2020

På Västra Varvsgatan 19 vändes det från början plåtar till fartyg. År 2000 totalrenoverades huset och fick då sin glasfasad och ytterligare två våningsplan samtidigt som det fylldes med kontorshyresgäster. Nu vill Skandia Fastigheter återigen uppgradera huset och möta behovet av framtidens arbetsplatser. Och med historien ständigt närvarande återtar byggnaden också sitt ursprungliga namn, Hall 7. Välkommen in!

Runt omkring det karaktäristiska huset på Västra Varvsgatan har Nordens första hållbarhetscertifierade stadsdel, Masthusen, sakta men säkert vuxit fram. Idag finns här både kontor, handel, bostäder och samhällsservice, allt med fokus på låg miljöbelastning och levande, trygga, hälsofrämjande miljöer. Och mer är att vänta. Här kommer snart det innovativa konceptet BaseCamps första etablering i Sverige att landa, i form av 590 studentlägenheter, ytterligare cirka 500 bostäder ska byggas tillsammans med Malmös första mobilitetshus plus en förskola med grön utemiljö på både mark och tak. Även infrastrukturen byggs ut. Neptunigatan har öppnat upp och den nya elektrifierade MalmöExpressen kommer snart att trafikera Malmö C med en turtäthet var 4:e minut.

Vi befinner oss mitt i en växande stadsdel och känner att vi måste uppgradera och profilera vår produkt.

– Vi befinner oss mitt i en växande stadsdel och känner att vi måste uppgradera och profilera vår produkt för att följa med i utvecklingen av framtidens kontor och tillgodose hyresgästernas nya behov, menar Martina Barisic, uthyrare, Skandia Fastigheter.

Tre profiler

För Skandia Fastigheter innebär framtidens arbetsplats en kombination av välmående och ökad effektivitet.

– Vi har riktat in oss på tre olika kundfördelar; Hall 7 ska uppmuntra till en sundare livsstil, den ska förenkla vardagen och bidra till att göra världen bättre för den kommande generationen.

Just nu håller man på att vässa sitt erbjudande och skapa olika samarbeten med andra aktörer och företag.

– Salads & Smoothies kommer att leverera rabatterad lunch direkt till kontoret och vi kommer att installera Instabox på bottenplan, kanske även kylboxar så att man ska kunna hämta ut sina matkassar. Vi har ju ICA Maxi som kund runt hörnet vilket innebär möjligheter.

Skandia Fastigheter kommer också erbjuda cykelparkering i huset och skissar också på utomhusarbetsplatser i bottenplan. Utanför Hall 7 finns tillgång till bilpool för smart delning. Inom 200 meter finns även uppemot 1 000 parkeringsplatser för kunder och anställda. Laddningsmöjligheter gör dessutom bilresan hållbar. Och för att ytterligare uppmuntra till en sund och hållbar livsstil kommer Hall 7:s hyresgäster att få möjlighet att delta i hälsoaktiviteter som yoga, olika typer av gruppträning och löpargrupper.

– Vi har även en yta i huset som vi förhoppningsvis kan förvandla till ett mindre gym, berättar Martina Barisic.

Koncept med möjligheter

På to do-listan står givetvis också en ytterligare uppgradering av husets lediga lokaler som ska kunna ta emot morgondagens kontorshyresgäster. Redan nu har alla ytor en glasfasad från golv till tak som ser till att behovet av dagsljus mer än uppfylls och som innebär att man kan blicka ut över både hav och grönområden.

– Vårt nya koncept innebär att vi är villiga att hyresgästanpassa betydligt mer än tidigare, förklarar Martina Barisic. Vi har tagit fram en standard som vi vill att våra lokaler ska hålla, bl a med hela glaspartier, mörka dörrpartier och nya LED-armaturer. Vi har redan gjort en renovering enligt det nya konceptet för vår hyresgäst IBM och de blev väldigt nöjda. Och givetvis kan hyresgästerna vara med och påverka hur stor renovering man önskar.

– Vi för flera diskussioner just nu så det känns som om vi är rätt ute med det här nya konceptet. Vi kan erbjuda ytor från 250–1 640 kvm vilket innebär ett helt våningsplan.

Nyligen blev det klart att Arduino hyr 750 kvm i Hall 7. I början av 2021 flyttar techbolaget in i lokaler som kommer innehålla både kontor och en techstudio som nås via en egen entré i gatuplan.

Förutom kontor erbjuder Hall 7 också en gemensamma möteslokal, Varvet. Här kan man boka mötesrum, ta en fika, jobba en stund, byta om efter träningspasset eller varför inte abonnera hela ytan för events.

Klimatsmart

Hall 7 är miljöcertifierat enligt Miljöbyggnad och är en del av Masthusen, Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel enligt det världsledande systemet BREEAM Communities. Att då kunna ta tillvara och uppgradera ett befintlig hus istället för att bygga nytt känns helt rätt, menar Martina Barisic.

– Utsläppen från nyproduktion är i samma storleksordning som utsläppen från alla landets personbilar så att återbruka kontorslokaler är därför klimatsmart. I Hall 7 erbjuder vi alla kvaliteter som finns i nyproduktion men till en bråkdel av klimatavtrycket. Och att man som hyresgäst i Hall 7 dessutom kan få tillgång till sitt nya kontor betydligt snabbare än i ett nyproducerat hus är också en stor fördel, konstaterar hon avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.