Framtidens arbetsplats, redan idag

1 mars 2022

I Frösundavik, längs Brunnsviken, ligger det som förr kallades SAS-huset. Idag är den flygplatsliknande byggnaden, nu kallad Gate:01, fylld med ett 25-tal företag som vill hyra framtidens kontor, redan idag. ”Tanken är att Gate:01 ska fungera som ett all inclusive-kontor där allt man behöver ska finnas på plats”, säger Hansi Danroth på Mengus som köpte fastigheten 2016.

I det arkitektoniska landmärket, strax norr om Stockholm city, har SAS haft sitt huvudkontor sedan 80-talet. Idag är flygbolaget en av 25 hyresgäster som flyttat in i det uppgraderade kontorshuset med extra allt. 

Gateway mellan city och natur

2016 köpte fastighetsbolaget Mengus byggnaden och har sedan dess förädlat, uppgraderat och  förbättrat både ytorna och kontorserbjudandet. Ett arbete som ständigt pågår, menar Hansi Danroth.

- Vi jobbar med konstant förbättring av Gate:01. Nyligen byggde vi upp en helt ny, modern konferensanläggning i huset. Det ställs höga krav på mötesrum idag och många vill ha bra möjligheter till olika typer av hybridmöten när de kommer in på jobbet.

Att kunna ta båten till jobbet och lägga till vid bryggan eller låna kajak, kanot eller en SUP på lunchen är såklart ett stort mervärde.

I höstas döpte man även om byggnaden. Det nya namnet, Gate:01, ska dels bevara associationen med en flygplats och dels beskriva det fina läget. 

- Byggnaden ligger väldigt naturnära och blir just som en gateway mellan city och naturen, men även mellan arbetsplatsen och hemmet, förklarar Hansi.

Välmående och hälsa i fokus

Läget, i världens enda nationalstadspark, är unikt på flera sätt. Här har man en harmonisk grön parkmiljö precis utanför dörren och samtidigt alla tänkbara kommunikationer alldeles nära. Och att ha Brunnsviken som granne innebär möjligheter som få kontor kan erbjuda.

- Att kunna ta båten till jobbet och lägga till vid bryggan eller låna kajak, kanot eller en SUP på lunchen är såklart ett stort mervärde, menar Hansi.


Hela huset är byggt från grunden för att främja möten mellan människor, men även för att främja välmående. 

- Det är en känsla här som inte går förklara i ord, utan som måste upplevas på plats, konstaterar Danroth. 

Ett bevis på att Gate:01 sätter välmående och hälsa i första rummet är att man för ett par år sedan var först i Sverige med att få en wellness-klassning enligt Fitwel. En klassning som innebär att man tittat på ljus, ljud, träning, mat och människans miljö.

Ett lockande koncept

I Gate:01 ligger även service och en aktiv kontorsmiljö högt på agendan. Varför inte ta ett morgonpass på gymmet eller varva ner med yoga efter jobbet? Eller få en snygg klippning hos frisören i huset medan du låter bilen få nya vinterdäck i husets egen bilvårdsanläggning? 

- Vår ambition är att företag ska kunna hyra mindre kontor effektivare och dela på vissa tjänster som konferensrum, loungeytor, gym och träningshall, tvättstuga och bikelabbet där man kan parkera sin cykel, ladda batteriet och meka i verkstadsdelen. Det här konceptet attraherade många företag redan före pandemin men nu har ännu fler företag fått upp ögonen för hur de kan förändra sina kontor och sitt arbetssätt. 

Och att många företag dras till Gate:01 är tydligt. 

- Många branschledande företag med starka varumärken väljer att flytta hit, ryktet verkar sprida sig om var man ska ha sitt kontor om man vill att både företaget och medarbetarna ska växa och må bra. Idag kan vi erbjuda lediga ytor från 500 kvm upp till cirka 3 000 kvm så vi har plats för ett par hyresgäster till, avslutar Hansi Danroth. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.