Flexibla, snabba och modiga

15 juni 2021

Midroc Properties är en tongivande aktör i Öresundsregionen med flera prestigeprojekt i portföljen. Både avslutade och kommande. Erbjudandet är brett, flexibiliteten stor och mod står högt på agendan.

Tack vare sitt breda utbud, extra stor flexibilitet och som alltid nära till snabba beslut, har Midroc Properties fortsatt göra affärer under hela pandemiåret.

– Det har rullat på relativt bra för oss, konstaterar Maria Ekström, affärschef kommersiellt. Visst var det oroligt i början men ganska snabbt började det röra på sig igen.

– Uthyrningsarbetet i våra förvaltningsfastigheter har flutit på helt som vanligt men i våra större projekt har vi givetvis märkt en viss försiktighet, fortsätter Sandra von Lüders, uthyrningsansvarig kommersiella lokaler. Det här året har krävt omställningar på flera plan, men vi väljer att se det som något gott. Vi har exempelvis behövt vara ännu mer flexibla och lyhörda, inte minst vad gäller hyrestider.

Möjligheter i Malmö

Midroc Properties kan erbjuda lokaler på bästa läge i både Malmö, Lund och Helsingborg. Och det finns en hel del att välja på, både just nu och framöver.

– Vi har mycket på gång, som vanligt, och en bredd som verkligen gynnar oss, menar Maria Ekström.

Arkitektoniskt kaxiga The Edge i Hyllie färdigställdes 2020 och har sedan dess lockat flera innovativa företag. Den karaktäristiska huset, format som ett strykjärn och med fri sikt i alla väderstreck, har fyllts med hyresgäster som AddPro, Reijlers, Edge Kitchen och Givaudan. De senaste som signat avtal är IT-företaget Barkfors Fleet AB och alldeles nyligen Hiab som flyttar sitt huvudkontor i november.

Vi vill verkligen kunna erbjuda det som företagen vill ha, nu har det blivit extra viktigt att göra rätt.

– The Edge rullar på jättebra, konstaterar Sandra von Lüders, men det finns fortfarande fina ytor lediga.

Och snart sätter Microc Properties spaden i backen för ytterligare ett projekt i Hyllie. I januari 2017 utlyste Malmö Stad en markanvisningstävling på totalt 55 000 kvm mellan shoppingcentret Emporia och järnvägen i Hyllie. Tillsammans med Wingårdhs arkitekter vann Midroc Properties tävlingen med förslaget Embassy of sharing som kommer fylla ett tomrum i området och bli en unik mötesplats för hela Malmö. Området ska bli rekordgrönt och en plats där ny miljöteknik utvecklas med flexibla och resurseffektiva byggnader. Det 11 våningar höga Fyrtornet kommer utgöra entrén och blir Sveriges högsta kontorsbyggnad i trä. Efter Fyrtornet följer Droppen, Drivbänken, Levnadskonstnären, Skogslunden, Fabriken och Basaren. Fram till år 2027 ska sju byggnader med olika identiteter och funktioner byggas.

– Vi hoppas kunna starta efter sommaren, berättar Maria Ekström, så det här projektet har vårt fulla fokus just nu. Det ska bli otroligt spännande att se hur Embassy of sharing kommer att utvecklas och vad det kommer att resultera i. Detta är en helt ny, unik produkt så vi måste verkligen våga spänna bågen.

Midroc Properties har ytterligare en kontorsbyggrätt på gång i Hyllie och har även fått tilldelat sig en markanvisning i Västra hamnen, för både kontor och bostäder.

– De här projekten är i tidiga skeden men dialoger pågår, konstaterar Maria Ekström. Så vi har verkligen att göra, i minst sagt spännande lägen.


World Trade Center och logistik i Lund

I Lund pågår just nu arbetet med den andra etappen av World Trade Center på Hedvig Möllers Gata 15. Totalt 11 000 kvm som kan byggas i två etapper på cirka 6 000 kvm var.

– Här är vi redo att kicka igång och inväntar en stor tagare eller flera mindre, berättar Sandra von Lüders. Lund är en annan typ av marknad så här måste vi vara lite försiktigare och inte bygga på spekulation. Just nu håller vi även på att se över produkten vi ritade en gång i tiden. Kontoren måste bli ännu mer attraktiva efter pandemin vilket betyder att vi måste trendspana och lyssna extra mycket på kunderna.

På andra sidan E22 i Lund vill Midroc Properties framöver skapa Lunds första logistikläge, i Hasslanda.

– Det här området i sydöstra Lund är på 100 000 kvm, berättar Sandra von Lüders. Vi har även kontorsbyggrätter här men vill främst erbjuda etableringsytor för lager och logistik, lättare produktion och viss handel. Målet är att Lund ska kunna konkurrera med grannkommunernas logistiklägen.

Vattennära i Helsingborg

I Helsingborg invigdes prestigeprojektet SeaU i början av mars. Mitt i stadens centrum har Midroc Properties utvecklat en ny, attraktiv och pulserande mötesplats för helsingborgare, näringsliv och besökare. 155 nya bostäder, restauranger, butiker och lokaler samt en ny hotell- och kongressanläggning, med bland annat 250 rum och en kongresskapacitet på drygt 1 200 personer, har byggts.

Nästa år slår Midroc Properties upp dörrarna till ett annat vattennära projekt om 10 500 kvm, fördelade på 14 våningar. Platsen är Oceanhamnen som är en del av H22, Helsingborgs stora satsning på en smartare och mer hållbar stad.

– Här bygger vi ett nytt World Trade Center med flexibla kontor och ett hotell med Scandic som hotelloperatör, berättar Maria Ekström. Med ett fantastiskt läge längst ut på pirspetsen.

– Det byggs mycket i Helsingborg just nu och vi är många som konkurrerar om hyresgästerna, men uthyrningsarbetet går väldigt bra. Vi har bland annat tecknat avtal med Melitta Nordic AB, en global aktör inom kaffebranschen. Och även här ser vi över vårt World Trade Center-koncept. Vi vill verkligen kunna erbjuda det som företagen vill ha, nu har det blivit extra viktigt att göra rätt, avslutar Sandra von Lüders.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.