Fler konkurser 2018

15 januari 2019

Under 2018 gick 6 178 svenska företag i graven. Det är en ökning med 11 procent jämfört med året innan.

konkurser.jpg
Bild: pixabay

Antalet anställda som berördes av konkurserna ökade med hela 18 procent detta året – totalt drabbades 17 841 personer. Dessutom är det första gången på fem år som konkurserna nu ökar i alla tre storstadsregioner samtidigt. Störst ökning är dock i Örebro.

markant ökning under sommaren

Efter fem år av väldigt låga konkursnivåer har konkurserna i Sverige vänt uppåt – det är slutsatsen när kreditupplysningsföretaget Creditsafe presenterar helårssiffror för konkursåret 2018. Totalt gick 6 178 aktiebolag i konkurs under året vilket kan jämföras med 5 574 året innan. Konkurserna har ökat varje månad senaste sju månaderna detta år. Den genomsnittliga konkurssiffran de senaste tio åren är 5 846, en differens på 332 konkurser mot årets siffra.

– När vi summerar konkursåret 2018 så är det dyster läsning. Efter ett stabilt första halvår, ökade konkurserna markant under sommaren, en negativ utveckling som fortsatt under hela hösten. Det trendbrott som vi noterade i juli var starten på flera månader med dramatiska ökningar. Tyvärr är vår prognos att uppgången håller i sig även under 2019, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Majoriteten av aktiebolagskonkurserna inträffade i de tre storstadsregionerna och en tredjedel ägde rum i Stockholms län (2 124). Alla tre storstadsregioner uppvisar en procentuell ökning av företagskonkurser, något som inte inträffat sedan 2013.

- Denna trend tillsammans med det faktum att det är många större bolag sett till både omsättning och flera antal anställda, gör att vi inte ser något tecken på att konkurserna kommer att minska i antal framöver, fortsätter Henrik Jacobsson.

Omskrivna konkurser

Årets i särklass största konkurs blev flygbolaget NextJet i Stockholms län. NextJet Sverige AB och dotterbolaget NextJet Aktiebolag hade en samlad omsättning på 858 miljoner och 211 anställda. Även Ecotrans Kontinent AB (556 miljoner), Mårtenssons Bil i Hörby AB (543 miljoner) och Segerström & Svensson AB (467 miljoner) är bland de största konkurserna under året. Totalt är det 24 företag med över 100 miljoner i omsättning som gått i konkurs.


När vi summerar konkursåret 2018 så är det dyster läsning. 


En av de mest omskrivna konkurserna under året är det danska moderbolaget Top-Toy, en större konkurs som även påverkade samtliga BR-Leksaker och Toys "R" Us butiker och anställa i Sverige. Koncernen har endast en filial i Sverige och listas därmed inte med bland de 10 största aktiebolagskonkurserna.

Verkstadsföretaget Segerström & Svensson med sina 283 anställda var också en av de största arbetsgivare som försatts i konkurs. Detta tillsammans med arbetsförmedlingens leverantör, Radix Kompetens AB, där 297 anställda drabbades. Samtliga konkurser under året har berört 17 841 anställda. Jämfört med förra årets siffra på 15 112 anställda – så är det en ökning med 18 procent.

Störst ökning i Örebro

Konkurserna under året ökade i 15 av 21 län. Störst ökning noterades i Örebro (40%), Södermanland (25%) och Västra Götaland (16%). Länen med starkast utveckling och som går mot strömmen med en minskning av konkurser är Gotland (-55%), Jämtland (-18%), Västmanland (-9%), Jönköping (-8%), Blekinge (-2%) och Gävleborg (-1%).

Under december och årets sista månad registrerades 419 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras 417 i december förra året. Även om ökningen denna månad inte var lika markant som tidigare, försattes flera stora företag i konkurs. Den största konkursen under december blev ståltillverkaren Scana Steel Björneborg AB med en omsättning på 424 miljoner enligt senaste bokslutet. Detta följdes av byggföretaget Rosento Bygg & Material AB med 232 miljoner i omsättning.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.