Förpackningsfria butiker nästa?

9 juli 2019

Överförpackade varor, nedskräpning, plast i havet - många är rejält trötta på förpackningshysterin och dess negativa konsekvenser för djur och natur. Som en motreaktion är butiker utan förpackningar på frammarsch. Milena Glimbovski startade en förpackningsfri butik i Berlin 2014. Nyligen besökte hon Göteborg.

Milena Glimbovski öppnade 2014 butiken Original Unverpackt i Berlin – en butik helt utan förpackningar. Det inspirerade andra och idag finns 100 förpackningsfria affärer i Tyskland. Konceptet sprids över världen och i Sverige finns två butiker, i Malmö och Västerås.

- Våra kunder tar med papperspåsar, bomullskassar, glasburkar med mera och fyller dem med varor. Vi säljer också papperspåsar ifall man inte har med egna. Det svåra har varit att få tillräckligt många att ändra beteende och komma tillbaka. Det tog lite tid och vi har gjort många förändringar, men idag går butiken bra, säger Milena Glimbovski.

Nyligen besökte Milena Glimbovski Göteborg där hon berättade om framväxten av förpackningsfria butiker i Europa och världen, zero wasterörelsen och hur det är möjligt att öppna en butik och sälja varor utan förpackningar.

- Vi bjöd in Milena som entreprenör och hoppas hon kan inspirera andra att starta Göteborgs första förpackningsfria butik. Butiker utan förpackningar har varit viktiga banbrytare för att minska förpackningsmängden i vanliga butiker, på samma sätt som ekobutikerna bidrog till att röja marken för mer ekologiskt i de stora livsmedelskedjorna, säger Karin Nielsen, processledare för avfallsförebyggande på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.