Effektiva logistiklokaler

15 maj 2018

Man blir ofta 20-30 % mer effektiv i en skräddarsydd, nybyggd lager- och logistiklokal. Flexibilitet, lägre driftskostnader, större rangerytor, högre takhöjd och tillräckligt många lastportar är viktiga parametrar. Vad ska man tänka på mer?

Castellum är en av aktörerna som erbjuder nybyggda ytor i Hisingen Logistikpark.

Att bygga nytt innebär flexibilitet, energieffektivitet och att man får en sund arbetsmiljö som kan attrahera viktig personal. Till i stort sett samma peng som att hyra i en befintlig fastighet.

I nybyggt får man en genomtänkt planlösning, tillräckligt många lastportar, tillräcklig bärighet i golven, rätt pelarindelning och genom att välja en gångbredd om 2,9 meter istället för det vanligare om 3,2 till 3,8 meter kan en mindre lokal räcka för samma antal pallar. Det betyder att man får lägre kostnader vilket leder till en bättre ekonomi. Och även utomhusmiljön ger fördelar. Vid nybygge har man ofta en exploatering på 50-60 % vilket betyder större rangerytor. I äldre fastigheter är det alltid betydligt tightare vilket betyder att det blir trångt för stora 24-metersekipage.

Vid en flytt från en äldre fastighet till en nybyggd, miljöcertifierad logistikanläggning minskar även energikostnaden ofta med hela 30-40 %.

Är du nyfiken på nybyggnation? Tänk på:

- Var ute i god tid! De flesta har inte tillräcklig framförhållning. Det tar minst 12 månader att producera nytt, plus förhandlingstiden, så en riktlinje är att vara ute 1,5 år innan du vill flytta till nybyggt. 

- Involvera fler personer i flyttprocessen. Det finns många som kan sitta på väsentlig information.

- Titta på helhetskalkylen över tid, inte bara på kvadratmeterpriset. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.