Bäst betalda frilansarna under 2023

9 januari 2024

Under frilansåret 2023 är Hallands län det län där frilansandet ökat mest, och generellt över hela Sverige syns fler unga på frilansmarknaden under 2023 jämfört med 2022. Bland frilansbranscherna i Sverige är det IT-branschen som dragit vinslotten i form av högst arvoden under året och som dessutom ökat sedan förra året.

Frilansare inom IT tjänar mest som frilansare
Frilansare inom IT tjänar mest som frilansare

2023 har präglats av en skakig omvärld och lågkonjunktur vilket även avspeglats på arbetsmarknaden. Däremot har inte alla branscher påverkats i samma grad som andra, utan i stället syns en uppgång i antal aktiva frilansare i vissa branscher. Bland kvinnor är ökningen störst inom restaurang- och eventbranschen med en 59 procentig ökning under 2023 jämfört med 2022, och bland männen ökade både utbildnings- och vårdsektorn mest med 25 procent. Det visar frilansbolaget Cool Companys data över frilansaktiviteten under 2023 jämfört med 2022.

Den bransch som flest frilansar inom är kreatörsbranschen, både sett till antal frilansare och antal fakturor som skickas. Däremot är IT-branschen den bransch där fakturorna i snitt är högst, och har till och med ökat med fyra procent sedan 2022.

–IT-branschen är en av branscherna som jämförelsevis stått emot de senaste årens prövningar på arbetsmarknaden. Här finns både uppdrag och bra betalt att vänta för den som sitter på rätt kompetens, säger Matilda Backelle, kommunikationsansvarig på Cool Company.

Yrkesmässigt ligger systemförvaltare högst upp på topplistan över högst fakturerande frilans- och konsultyrken. Inom IT-branschen syns även IT-support och servicetekniker på topplistan. Andra frilansyrken som varit mest välbetalda under 2023 är svetsare och PR-konsult.

Fler unga frilansare under 2023

Bland aspirerande frilansare som vill eller planerar att komma i gång med uppdrag har 2023 varit ett lika hett år som 2022, och det syns varken en minskning eller ökning i antal personer som registrerat sig* för att frilansa.

Frilansbranschen domineras av vuxna mellan 30–49 år. Däremot har unga, i åldrarna 18–29 år, som kommit i gång med frilansandet med en eller flera kunder ökat med åtta procent under 2023 jämfört med 2022. Bland unga dominerar frilansuppdrag inom foto/film som vanligast frilansjobb både under 2023 och 2022.

Frilansare i Dalarnas län ökar snittfakturan mest

Frilansare i många av Sveriges län har under 2023 hittat fler uppdrag, skickat fler fakturor och ökat sina priser jämfört med 2022.

I Hallands län frilansar 18 procent fler under 2023 jämfört med 2022, och i Gävleborgs län skickar frilansare hela 46 procent fler fakturor i år än 2022. Det län i Sverige där högst fakturor i snitt skickas från är Hallands län, där dessutom snittfakturan ökat med 19 procent under året.

– Sedan pandemin har den flexibla arbetsplatsen etablerat sig rejält och möjliggjort för frilansare att i betydligt större grad hitta kunder och uppdrag utan geografisk begränsning, vilket framför allt gett frilansare utanför storstäderna ett rejält uppsving, säger Matilda Backelle.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.