Optimala ytor i Göteborgs första kontorshus av trä

19 november 2019

I Nya Hovås fortsätter vi på Next Step resan mot att skapa en småskalig blandstad i världsklass. Nästa projekt i utvecklingen av stadsdelen är Nodi, Göteborgs första kontorshus i trä. Ett hus med lågt klimatavtryck som kommer fyllas med atmosfär och efterlängtade nya kontorsytor. Med sitt läge, precis vid avfarten till Nya Hovås, blir Nodi stadsdelens nya signaturbyggnad. Ett trähus på riktigt, med optimala kontor att må bra i.

Tänk dig att man lyfter upp en trivsam och levande del av centrala Göteborg och lägger den en dryg mil söderut, precis mellan hav och skog. Där har du idén om vad vi vill skapa här i Nya Hovås. Redan nu är det här en stadsdel med varierande bebyggelse, fylld med trevliga butiker och mötesplatser där en blandning av människor både arbetar, bor och umgås. För att kunna bygga den här stadsdelen har dialogen med dem som bor och vistas här varit viktig. Och är fortfarande.

Många fördelar med trä

Nästa projekt på vår resa är Nodi, ett kontorshus i trä. Det blir Göteborgs första att stå klart redan i april/maj 2021. 

- Ska vår idé om att kunna bo och jobba i Nya Hovås bli verklighet för fler Nya Hovåsbor är det här huset ett viktigt tillskott, menar Jonatan Larsson, projektchef. De 30 000 kvadratmeter kommersiell yta som finns i stadsdelen är redan fyllda med flertalet spännande verksamheter.

När Nodi står klart, i perfekt läge precis vid infarten till området, kommer huset tillföra ytterligare 4 200 kvadratmeter. Men varför ett kontorshus i trä? Varför inte, menar vi. 

- Vi har redan nu skapat en miljö och atmosfär i Nya Hovås som är unik, konstaterar Jonatan. Nu vill vi bygga vidare på det och fortsätta göra smarta val som syns. Och att bygga i trä ligger verkligen i tiden. Tack vare nya byggregler är vart tionde hus som planeras i trä. Även Next Step tittar på att använda träkonstruktioner i alla våra kommande projekt. 

Att bygga i trä innebär ett betydligt lägre C02-avtryck, bland annat tack vare kortare och färre transporter, och är på det sättet otroligt mycket mer miljövänligt. 

Vi har redan nu skapat en miljö och atmosfär i Nya Hovås som är unik. Nu vill vi bygga vidare på det och fortsätta göra smarta val som syns. Och att bygga i trä ligger verkligen i tiden. 

Men det är faktiskt inte bara hållbarhetsaspekten som är avgörande.

- Vi människor mår mycket bättre i ett trähus, menar Jonatan. Inomhusklimatet blir fantastiskt och trä ger en skön känsla och atmosfär. Dessutom är det ett riktigt roligt material att jobba med. 

Och Nodi blir verkligen ett trähus på riktigt. Som syns! Huset får en exponerad trästomme i trä och en mängd synliga träkonstruktioner, både interiört och exteriört. 

- Vi vill verkligen att träet ska synas. Det blir till exempel djupa sittnischer i trä längs hela fasaden, synliga träbalkar i taket och träraster som innertak. Vi jobbar ända ner på detaljnivå.  

Optimala kontor i ny signaturbyggnad

Nodi kommer garanterat att bli områdets nya signaturbyggnad och får dessutom ett perfekt skyltläge.

- Nodi kommer ligga precis i anslutning till avfarten och blir starten på Nya Hovås Allé. Det känns naturligt att skapa något extra här, ett hus som sticker ut. 

Det nya kontorshuset blir fem våningar högt och förutom kontorsytor blir det butik och café i entréplan. 

- Första våningen kommer att bli maffig med en dubbel takhöjd på drygt sex meter. 

Därefter kragar våningarna ut och blir större och större ju längre upp man kommer. Det, tillsammans med de våningshöga glasen, kommer ge en speciell effekt. Som pricken över i:et kommer samtliga hyresgäster kunna njuta av en takterrass, med gemensamt kök, som erbjuder utsikt över hela området. 

- Att huset kragar ut betyder att varje kontorsplan och lokal blir unik. Ytorna blir otroligt välplanerade med hög flexibilitet, beskriver Jonatan. Våningarna kan delas upp i två eller fyra delar eller hyras in sin helhet. De kan även kopplas ihop med egna interntrappor.  

Nodi blir ett trähus på riktigt, med kontor att må bra i. Vi på Next Step har verkligen jobbat med att försöka skapa optimala kontor i den här stadsdelen mellan hav och skog.

- Q2 2021 kommer man kunna flytta in i Nodi.

Intresserade?

Är ni intresserade av att etablera er här? Kvar att hyra ut nu är sammanlagt drygt 2 200 kvm; två kontorsplan á 795 kvm och 750 kvm där varje våningsplan kan delas på fyra, två eller en hyresgäst. Och vi letar fortsatt efter ett spännande butiks- och restaurangkoncept om 650 kvm till det fantastiska entréplanet.

Välkomna att kontakta oss i dag och läs mer här.  

David Fredriksson

david@nextstep.se

Tel 0733-33 70 72

Artikeln är en annons från Next Step och inte en artikel av Lokalguiden.