Optimala ytor i Göteborgs första kontorshus av trä

27 november 2020

I Nya Hovås fortsätter vi på Next Step resan mot att skapa en småskalig blandstad i världsklass. Kontorshuset Nodi blir stadsdelens nya signaturbyggnad och är ett trähus på riktigt, med optimala kontor att må bra i. Snart är det dags för inflyttning.

Tänk dig att man lyfter upp en trivsam och levande del av centrala Göteborg och lägger den en dryg mil söderut, precis mellan hav och skog. Där har du idén om vad vi vill skapa här i Nya Hovås. Redan nu är det här en stadsdel med varierande bebyggelse, fylld med trevliga butiker och mötesplatser där en blandning av människor både arbetar, bor och umgås. För att kunna bygga den här stadsdelen har dialogen med dem som bor och vistas här varit viktig. Och är fortfarande.

Många fördelar med trä

Nodi blir Göteborgs första kontorshus i trä och kommer stå inflyttningsklart våren 2021. 

- Ska vår idé om att kunna bo och jobba i Nya Hovås bli verklighet för fler Nya Hovåsbor är det här huset ett viktigt tillskott, menar David Frediksson, uthyrnings- och etableringsansvarig. De 30 000 kvadratmeter kommersiell yta som finns i stadsdelen är redan fyllda med flertalet spännande verksamheter.

Med Nodi tillförs ytterligare 4 200 kvadratmeter till stadsdelen. Men varför ett kontorshus i trä? Varför inte, menar vi. 

- Vi har redan nu skapat en miljö och atmosfär i Nya Hovås som är unik, konstaterar David. Nu vill vi bygga vidare på det och fortsätta göra smarta val som syns. Och att bygga i trä ligger verkligen i tiden. Tack vare nya byggregler är vart tionde hus som planeras i trä. Även Next Step tittar på att använda träkonstruktioner i alla våra kommande projekt. 

Att bygga i trä innebär ett betydligt lägre C02-avtryck, bland annat tack vare kortare och färre transporter, och är på det sättet otroligt mycket mer miljövänligt.

Vi har redan nu skapat en miljö och atmosfär i Nya Hovås som är unik. Nu vill vi bygga vidare på det och fortsätta göra smarta val som syns. Och att bygga i trä ligger verkligen i tiden. 

Men det är faktiskt inte bara hållbarhetsaspekten som är avgörande.

- Vi människor mår mycket bättre i ett trähus, menar David. Inomhusklimatet blir fantastiskt och trä ger en skön känsla och atmosfär. Dessutom är det ett riktigt roligt material att jobba med. 

Och Nodi blir verkligen ett trähus på riktigt. Som syns! Huset får en exponerad trästomme i trä och en mängd synliga träkonstruktioner, både interiört och exteriört. 

- Vi vill verkligen att träet ska synas. Det blir till exempel djupa sittnischer i trä längs hela fasaden, synliga träbalkar i taket och träraster som innertak. Vi jobbar ända ner på detaljnivå.  

Optimala kontor i ny signaturbyggnad

Nodi kommer garanterat att bli områdets nya signaturbyggnad och får dessutom ett perfekt skyltläge.

- Nodi kommer ligga precis i anslutning till avfarten och blir starten på Nya Hovås Allé. Det känns naturligt att skapa något extra här, ett hus som sticker ut. 

Det nya kontorshuset blir fem våningar högt och förutom kontorsytor blir det butik och café i entréplan. Endast en publik lokal finns kvar att hyra.

- Första våningen kommer att bli maffig med en dubbel takhöjd på drygt sex meter. Här kommer vi bland annat skapa en helt unik butik för Wakakuu. 

Därefter kragar våningarna ut och blir större och större ju längre upp man kommer. Det, tillsammans med de våningshöga glasen, kommer ge en speciell effekt. Som pricken över i:et kommer samtliga hyresgäster kunna njuta av en takterrass, med gemensamt kök, som erbjuder utsikt över hela området. 

- Att huset kragar ut betyder att varje kontorsplan och lokal blir unik. Ytorna blir otroligt välplanerade med hög flexibilitet, beskriver David. Våningarna kan delas upp i två eller fyra delar eller hyras in sin helhet. De kan även kopplas ihop med egna interntrappor.  

Nodi blir ett trähus på riktigt, med kontor att må bra i. Vi på Next Step har verkligen jobbat med att försöka skapa optimala kontor i den här stadsdelen mellan hav och skog.

- I maj 2021 flyttar de första hyresgästerna in. 

Och redan nu är nästa projekt i rullning. I anslutning till Nodi kommer vår nya byggnad Indigo stå klar 2022 innehållande ett SATS -gym och tre padelbanor, plus en skola för årskurs 1-5.

Är ni också intresserade av att etablera er i Nodi? Välkomna att kontakta oss i dag och läs mer här där du också kan se en film om projektet.

David Fredriksson

david@nextstep.se

Tel 0733-33 70 72

Artikeln är en annons från Next Step och inte en artikel av Lokalguiden.