Med vinden i ryggen
27 januari 2022
place2place är den första helt cirkulära e-handelsplattformen på marknaden med visionen att skapa en sundare inredningsbransch med återbruk som en självklar aktör. Mindre än två år efter starten i en källare, och trots en pandemi, har både bolaget i sig, och återbruksbranschen i stort, vinden i ryggen. Det menar Ola Göransson, en av grundarna, som bland annat berättar om ett viktigt ramavtal som kommer att visa vägen framåt.
Hållbarhet ligger högt upp på mångas agenda idag och viljan att använda återbrukad inredning finns både hos arkitekter och slutkund. Men vägen dit måste bli enklare och det sortiment som faktiskt finns tillgängligt på marknaden måste göras synligt. Därför lanserade Ola Göransson och Daniel Stridh, med över 20 års erfarenhet av inredning för kontor och allmänna ytor, e-handelsplattformen place2place för två år sedan. Här har återbrukad inredning blivit synlig och sökbar, både för säljare och köpare. Tillverkare, återbruksförsäljare och företagskunder kan lägga ut sin återbrukade inredning till försäljning och bli en del av ett cirkulärt flöde där alla kan vara både köpare och säljare samtidigt, dessutom med minimal insats.
Den snabbast växande delen idag i inredningsbranschen är just återbruk, trenden är tydlig.
- Alla kan lägga ut sitt sortiment på vår sida, det är bara att fotografera med mobilen och ladda upp bilderna. Genom att lägga ut möblerna hos oss kanske man kan hinna sälja sitt gamla sortiment innan den nya inredningen kommer. Allt skickas direkt till de nya brukarna. Från plats till plats, helt enkelt, förklarar Ola Göransson.
Ramavtal att vara stolt över
Nu kan även kommunerna använda sig av e-handelsplatsen då place2place alldeles nyligen landade ett ramavtal på Adda inköpscentrals upphandling för Sveriges kommuner och regioner gällande ”molnbaserad IT-plattform för återbruk av möbler”.
- Att Sveriges kommuner och regioner tecknat ett avtal för att cirkulera och avropa återbrukad inredning via en cirkulär och molnbaserad IT-plattform kommer att förändra hela branschen i grunden, menar Ola Göransson. Vi är väldigt stolta över detta avtalet!
Ramavtalet kommer att göra det väldigt enkelt för den som avropar att välja återbrukad inredning i stället för att beställa ny. Och generellt sätt är kostnaden för begagnade möbler cirka 50% av nypriset vilket också kommer att påverka valet vid inköp.
- Fördelen med att ha en molnbaserad tjänst i stället för traditionellt lokala avtal, är att hela processen med cirkulation av befintlig inredning och inköp av återbrukad inredning kan göras direkt i datorn. Kommunernas tjänstemän behöver inte lägga tid på varken fysiska besök ute i verksamheten eller hos återbruksförsäljare för att leta och titta på inredning. En annan fördel är att man får en annan typ av kontroll på kostnaden innan man budgeterar för inköp eftersom alla kostnader alltid är synliga för beställaren.
Förutsättningar för framtiden
Att place2place verkar ha lanserats precis i rätt tid, trots att pandemin varit en ständig följeslagare de två första åren, skriver Ola Göransson under på.
- Vår vision är att det ska vara lättare att köpa återbruk än nytt och tajmingen kunde nog inte varit bättre. Den snabbast växande delen idag i inredningsbranschen är just återbruk, trenden är tydlig. Företagen har fått upp ögonen för, och insett möjligheterna med, återbruk och vår plattform växer hela tiden. Siffror visar att nyförsäljningsbranschen utgör 11,5 miljarder SEK och att återbruk står för 350 miljoner SEK men kommer växa till 1 miljard SEK inom 3-5 år. Den prognosen är vi många som tror på.
Men en förutsättning för att återbruk ska fortsätta växa är samarbete, något som place2place tidigt tog fasta på.
- Att alla jobbar tillsammans är viktigt och det var det vi byggde allt på från början. Återbruket kommer inte kunna öka om vi inte samarbetar. På riktigt.
Och även de stora tillverkarna måste vara med på tåget, menar Ola Göransson.
- De stora tillverkarna kommer behöva lägga om kurs och införa återbruk i sitt sortiment. Och de behöver kunna jobba korsvis, med flera märken.
Att både återbruksbranschen och place2place har framtiden framför sig är alltså antagligen ingen vild gissning.
- Det känns otroligt bra att gå in i 2022 med vinden i ryggen, menar Ola Göransson. Och vi kan väl vara överens om att siffran på 150 000 ton CO2-utsläpp för kontorsmöbler årligen, enbart i Sverige, känns väldigt onödig?