Stora skillnader i kommunernas företagsklimat

24 juni 2019

Årets företagarenkät från Svenskt Näringsliv visar att företagsklimatet aldrig har varit så bra som nu, men samtidigt finns det stora skillnader mellan topp och botten.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Drygt 30 000 företagare har svarat på frågor om företagsklimatet i sin hemkommun i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning. Årets ranking av företagsklimatet släpps i september, men redan nu kan kan resultatet sammanfattas i stora drag. 

– Glädjande nog, så ser vi att företagen upplever ett förbättrat företagsklimat. Antalet kommuner som får omdömet bra från det lokala näringslivet når sin högsta nivå, 42 stycken. Det är en fördubbling sedan 2016, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, till Svenskt Näringslivs hemsida. 

Antalet kommuner som inte når upp till omdömet "godtagbart" har halverats till 34 stycken, och 153 kommuner höjer sina omdömen medan 137 kommuner sänker sitt resultat. 

– Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten. Samtidigt är det stora skillnader mellan kommunerna, sammanfattar Christer Östlund, till Svenskt Näringsliv. 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.