Så skapar du ett tystare kontor

24 januari 2019

Långa korridorer med stängda dörrar är ett minne blott hos företag. I alla fall hos de flesta. Idag sitter man ofta i kontorslandskap, vissa har tagit det ett steg längre och sitter till och med aktivitetsbaserat. Fördelarna är många men gemensamt för den nya tidens kontor och de öppna ytorna är att det sällan är tyst. Men det finns saker att göra.

Framery säljs via Martela. Bild: Martela

Det är kollegors samtal och prat i bakgrunden som är den stora ljudboven på våra öppna kontor. Vår hjärna kan inte filtrera bort tydliga samtalsljud. Så fort ett samtalsljud är tillräckligt tydligt kommer det nämligen gå rakt in i hjärnan och distrahera dig. Alltså handlar det om att filtrera bort dessa samtalsljud och att de ska höras så kort det är möjligt i kontorslandskapet. För att åstadkomma det här ska man kombinera fem åtgärder i rätt ordning, enligt soundab.se.

1. Börja alltid med ett tjockt akustiktak - Akustiktak har förmågan att både reducera hur långt bort du hör vad som sägs och sänka intensiteten på samtalsljud från de som sitter nära. Och tjockleken är avgörande, minst 40 mm tjocka bör ett akustiktak vara. Ofta är akustiktak bara 15 eller 20 mm men kan ofta enkelt kompletteras med en 50 mm akustikplatta ovanpå. Har man massa installationer i taket kan man istället montera fristående takabsorbenter på minst 50 mm.

Så fort ett samtalsljud är tillräckligt tydligt kommer det nämligen gå rakt in i hjärnan och distrahera dig.


2. Gör väggarna till ljudslukare – Plana vägg- och glasytor är stora ljudbovar i kontorslandskapen. För att minska spridningen av ljud ska minst 25% av all vertikal yta täckas. Med ljudabsorbenter, textilier eller gardiner. Välj ett tjockt tyg som hängs 10 cm ut från väggen. Har ni många glaspartier på kontoret är det viktigt att dämpa ytan mitt emot. Finns det möjlighet att före inflyttning bestämma monteringen av glaspartierna tänk då på att montera dem vinklade för att ljudet ska kunna studsa en aning uppåt istället för rakt mot nästa plana yta. 

3. Säkerställ att det inte är för tyst i bakgrunden – Byggnadens egen ljudbakgrund är ofta alldeles för svag. Även små ljud blir störande för oss. Lösningen är då, tro det eller ej, att tillföra ljud. Det kan man göra genom ett sorts brus, likt skogens sus, som kan spelas från emittorer i taket i en genomtänkt placering. Det man absolut inte ska göra är att spela musik eller andra ljud okontrollerat.

4. Undvik hårda ytor nära medarbetare – En av de vanligaste fällorna är att man sätter in hårda förvaringsskåp direkt vid sidan eller bakom medarbetare. Så se över layouten om det finns möjlighet att flytta skåpen till några få utvalda platser. 

5. Optimera inredningen med ljudabsorberande skärmar – I det femte steget är det läge att fundera över olika ljudabsorberande skärmar. De kan ytterligare reducera lång ljudspridning. Men för att du ska få ut så mycket som möjligt av dem måste man först ha ett bra akustiktak och tagit hand om väggytorna. Tänk på att välja tillräckligt höga och tillräckligt breda, placera dem strukturerat, välj alltid skärmväggar med ljudabsorberande kärnor och se till att anpassa skärmlösningar för olika arbetsgrupper. De som jobbar individuellt kan med fördel placeras i biosittning, riktade åt samma håll. På skrivbordet monteras ljudabsorberande bordsskärmar i front och på båda sidor om skrivbordet. De arbetsgrupper som istället vill sitta mittemot varandra kan få ljudabsorberande ljudskärmar bakom ryggarna/mellan varje fyrgrupp. Golvskärmarna bör vara 150 cm höga. 

Källa: soundab.se

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.