Hög transaktionsvolym på fastighetsmarknaden

27 november 2020

Trots pandemiutbrottet är det fortsatt högt tempo på den svenska transaktionsmarknaden och intresset för fastigheter har ökat visar statistik från fastighetsinformations- och analysföretaget Datscha.

Förstaplatsen när det gäller geografiska marknader tar som vanligt Stor-Stockholm. Transaktionsvolymen uppgick till 48 miljarder under årets nio första månader, vilket dock är en minskning med 11 procent jämfört med samma period förra året. Stor-Göteborg seglar in på en andra plats med en andel om 9,5 procent av den totala transaktionsvolymen och tätt följt av Stor-Malmö på 8 procent. Sett till Sveriges landsdelar är det Norrland som överraskar och visar på en ökning med hela 31 procent i jämfört med fjolåret, då transaktioner för närmare 8,5 miljarder genomförts.

- En större affär är Magnolia Bostad som har sålt den första etappen av projektet Norra Kajen i Sundsvall till Heimstaden Bostad. Bygget omfattar utveckling av cirka 360 bostäder och bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 670 miljoner, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha.

Effekterna av Corona pandemin blir allt tydligare i Finland. Dystra siffror kan avläsas tre kvartal in på året på den finska fastighetsmarknaden. Under perioden uppgick transaktionsvolymen till cirka 40 miljarder och är en minskning med 19 procent i jämfört med samma period förra året. Transaktionstempot sett till antal affärer slutade på 119 affärer och det är det lägsta noteringen de senaste sju åren. Finland har haft hårda restriktioner för att förhindra smittspridning som troligen har påverkat fastighetsmarknaden i högre grad än i Sverige, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.