Kontor, Skolgatan 5, Torpa, Jönköping

  • 364 m²
  • Enligt överenskommelse
  • 24 267 - 36 400 kr/mån

Kontorslokaler i Jönköpings residens


Lokaltyp Kontor
Total yta 364 m²
Adress Skolgatan 5
Område Torpa
Kommun Jönköpings kommun
Tillträde Enligt överenskommelse
Objektsnummer 41893206
Områdeshyra 24 267 - 36 400 kr/mån
800 - 1 200 kr/m²/år

Stanna hemma om du kan. Boka videovisning när du gör en intresseanmälan.

Lämna ett önskemål om att få se lokalen genom videovisning i meddelandet. Glöm inte att ge ett förslag på tid och datum.


Beskrivning

Kontorslokaler uppdelat på två våningsplan.

Mitt i centrala Jönköping ligger residenset i Jönköping. I residenset finns både landshövdingens representationsbostad samt kontorslokaler.

På den plats där länsresidenset i Jönköpings län nu ligger låg tidigare Jönköpings slott. Under hundra år, fram till 1737 då det förstördes i en brand, hyste slottet länsstyrelsen, landshövdingens bostad och representationslokaler.

Residens i nyrenässans
Det nya residenset ligger vid Rådhusparken i Jönköping och uppfördes i nyrenässansstil 1884-86 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Det bestod av en huvudbyggnad i tre våningar med entré mot Rådhusparken och två kortare sidolängor. Byggnaderna inrymde landshövdingens residensvåning och lokaler för länsstyrelsen. I början av 1900-talet byggdes vindsvåningen ut mot gården och 1921-23 uppfördes en ny länga mot väster som förlängning till flygeln. Byggnaden har en välbevarad interiör där mycket av den ursprungliga karaktären bevarats.

Senare renovering
Residensets interiörer och inredning renoverades på slutet av 1900-talet. Huvudentrén vid Skolgatan återställdes då till sitt urpsrungliga utseende med röda oljefärgsmålade väggar med svarta bårder och gråvita snickerier. Trapphuset målades med grågrön linoljefärg och återfick så sitt orginalutseende; grågröna väggar med ramverk i rött och svart och pelare och valv i gult och rosa. Länsresidenset är statligt byggnadsminne sedan 1974. Av landets nuvarande länsresidens är detta bland de yngsta.

Hyresgäster
Länsstyrelsen hyr del av huset som representationsbostad och hem för landshövding med familj. Övriga delar i huset hyrs ut som kontorslokaler till olika företag. För att se planritning på de lediga kontorslokaler klicka på länkarna till höger.

Övrigt

Arkitekt: Johan Fredrik ÅbomBilder på lokalen