Kontor, Skolgatan 5, Torpa, Jönköping

Lokalguidens estimerade områdeshyra 25 783 - 37 917 kr/mån
Statens fastighetsverk Friskvård (173 m) Shopping (179 m) Restaurang (192 m) Kemtvätt (227 m) Bank (265 m) Uttagsautomat (324 m) Kommunikation (9889 m)

Kontorslokaler i Jönköpings residens

Fakta om lokalen
Lokaltyp Kontor
Total yta 364 m²
Adress Skolgatan 5
Område Torpa
Tillträde Enligt överenskommelse
Objektsnr 41893206
Lokalguidens estimerade områdeshyra
25 783 - 37 917 kr/mån
850 - 1 250 kr/m²/år
Få prisuppgift.

Fyll i era uppgifter nedanför för mer information och aktuell hyresnivå.

bubbla

Genom att slutföra intresseanmälan godkänner jag Lokalguidens behandling av personuppgifter.

Beskrivning

Kontorslokaler uppdelat på två våningsplan.

Mitt i centrala Jönköping ligger residenset i Jönköping. I residenset finns både landshövdingens representationsbostad samt kontorslokaler.

På den plats där länsresidenset i Jönköpings län nu ligger låg tidigare Jönköpings slott. Under hundra år, fram till 1737 då det förstördes i en brand, hyste slottet länsstyrelsen, landshövdingens bostad och representationslokaler.

Residens i nyrenässans
Det nya residenset ligger vid Rådhusparken i Jönköping och uppfördes i nyrenässansstil 1884-86 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Det bestod av en huvudbyggnad i tre våningar med entré mot Rådhusparken och två kortare sidolängor. Byggnaderna inrymde landshövdingens residensvåning och lokaler för länsstyrelsen. I början av 1900-talet byggdes vindsvåningen ut mot gården och 1921-23 uppfördes en ny länga mot väster som förlängning till flygeln. Byggnaden har en välbevarad interiör där mycket av den ursprungliga karaktären bevarats.

Senare renovering
Residensets interiörer och inredning renoverades på slutet av 1900-talet. Huvudentrén vid Skolgatan återställdes då till sitt urpsrungliga utseende med röda oljefärgsmålade väggar med svarta bårder och gråvita snickerier. Trapphuset målades med grågrön linoljefärg och återfick så sitt orginalutseende; grågröna väggar med ramverk i rött och svart och pelare och valv i gult och rosa. Länsresidenset är statligt byggnadsminne sedan 1974. Av landets nuvarande länsresidens är detta bland de yngsta.

Hyresgäster
Länsstyrelsen hyr del av huset som representationsbostad och hem för landshövding med familj. Övriga delar i huset hyrs ut som kontorslokaler till olika företag. För att se planritning på de lediga kontorslokaler klicka på länkarna till höger.

Övrigt

Arkitekt: Johan Fredrik Åbom

Kyrkogatan 16, Västra centrum

Här finns en möjlighet att hyra en liten butikslokal med utm...

Visad

Västra Storgatan 3, Väster Centrum

På väster i centrala Jönköping hittar ni en ljus och fräsch ...

Visad

Västra Storgatan 5, Väster

Nu finns det en fin kontorslokal på 97 kvm att hyra på Västr...

Visad

Barnarpsgatan 15, Västra centrum

Nu finns en möjlighet att hyra en mindre butikslokal längs m...

Visad