Videokonferenser allt vanligare

Antalet videokonferenser i Norden har ökat med 58 procent under det senaste året till följd av Eyjafjallajökulls utbrott i fjol. Detta visar nya siffror från kontorsleverantören Regus. Telekomaktören TDC exempelvis har, genom att i betydligt högre grad använda videokonferenser, lyckats minska sina koldioxidutsläpp från flygresor med 27 procent under ett år.

Den isländska vulkanens Eyjafjallajökulls utbrott i april förra året medförde en ökad efterfrågan på videokonferenser då över 100 000 flygavgångar fick ställas in. Regus såg en ökning av videokonferenser med 360 procent under april-maj 2010.

Många trodde att företag skulle återgå till sina normala rutiner efter att problemet med askmolnet försvunnit. Men efterfrågan på videokonferenser kvarstod – Regus uppger att användandet av videokonferenser har ökat med 58 procent i Norden under det senaste året.

– Det kaos som askmolnet 2010 orsakade ledde också till något bra; det visade företag världen över att videokonferenser är ett fullgott alternativ till fysiska möten. Då allt fler företag vill minska sina reseutgifter och dessutom vara miljövänliga, känns det meningslöst att spendera pengar på att flyga utomlands när de kan uppnå samma resultat i en närliggande videokonferensanläggning, säger Michael Barth, vd Regus Norden.

Regus undersökning får medhåll från en ny rapport från Frost & Sullivan, som uppger att antalet videokonferenser har ökat med i genomsnitt 20 procent i Europa under det senaste året.

Ersatte 800 resor

TDC-koncernen, Nordens tredje största telekomaktör, har tagit ett strategiskt beslut att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp. Vägen till denna målsättning går bland annat genom konceptet de kallar Grön kommunikation, där videokonferenser är det kanske viktigaste verktyget.

TDC Sverige har genom att i betydligt större grad använda videokonferenser lyckats minska sina koldioxidutsläpp från flygresor med 27 procent – och detta under enbart ett år. 2009 bidrog företagets flygresor till koldioxidutsläpp på 354 ton, jämförande siffra för 2010 var 236 ton. Översätter man dessa siffror till flygmil är minskningen 64 761 mil eller mer än 800 resor Stockholm – Göteborg tur och retur.

Positiva trenden fortsätter

Under 2011 fortsatte TDC att följa den positiva trenden. Första kvartalet 2011 minskade man de flygreserelaterade koldioxidutsläppen med ytterligare nio procent jämfört med samma period året innan. Omräknat i flygsträcka betyder detta en minskning med 5 030 mil eller mer än 60 resor Stockholm – Göteborg tur och retur.

– För en miljöchef är detta naturligtvis kul läsning. Dessa siffror visar på ett kraftfullt sätt att videokonferenser är Grön kommunikation i dess renaste form. Värt att tillägga är att vi ser liknande siffror då det gäller bilresor vilket naturligtvis också är positivt. Därmed inte sagt att vi är nöjda. Men vi vet vad vi vill, och vi är på rätt väg, säger Albin Norrving, kvalitets- och miljöchef på TDC Sverige.

Posten och domstolsverken

TDCs ökade användning av videokonferenser går hand i hand med företagets erbjudande då man är en helhetsleverantör av videokonferenser till företag och organisationer. Nyligen fick TDC förtroendet av Posten Norden i en av de största upphandlingarna av videokonferenser någonsin i Norden. Sedan tidigare har de dessutom levererat, enligt dem själva, rättshistoriens största videokonferenssystem till Domstolsverket.

– Det finns en mening som alltid är lika rolig att säga: Vi lever som vi lär. Och utöver ekonomi och miljö finns det en minst lika viktig effekt av videokonferenser: den sociala. Igår morse träffade jag mina danska kollegor på ett frukostmöte, och runt lunch var jag i Finland, för att sedan avsluta arbetsdagen med att prata med våra norska kollegor i Oslo. Allt detta från samma rum i Stockholm. Jag undvek på detta sätt dyrt flyg, långsam transfer och en onödig hotellnatt. Istället åkte jag hem och umgicks med min familj. Vi ser det hos våra kunder, och vi ser det hos oss själva – videokonferenser bidrar till en betydligt bättre livsbalans, säger Lars Schön, ansvarig för videokonferenser på TDC Sverige.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter