Varumärket är en uppfattning

– Alla vill vi ju vara förknippade med något. Vi vill att folk ska tycka bra om oss och att de tänker på något positivt när de ser oss. Samma sak gäller förstås företag och varumärken. Detta är något grundläggande mänskligt. Så förklarar Richard Kennett, marknadsföringsstrateg på Soul design varför det finns varumärken och varför det är så viktigt att vårda deras image. Varumärken är långt ifrån

 någon ny företeelse och vill

 man så kan man dra paralleller så långt tillbaka som till 1200-talet då alla människor i Sverige enligt lag var tvungna att bomärka sin egendom och de produkter de tillverkade. Men det är först under de senaste 50 åren som varumärken har fått den betydelse de har idag. Det finns många anledningar till att varumärken har hamnat allt mer i fokus och att många företag numera lägger mer pengar på själva marknadsföringen än på att tillverka produkten. Lyckas man skapa ett varumärke som förmedlar en positiv känsla är förstås mycket vunnet i en tid där konkurrensen blir allt hårdare, såväl om kunderna som om utrymmet i folks medvetande.

Till skillnad från förr kan man nämligen gå och handla idag utan att behöva byta ett ord med någon människa. Ofta tar expediten bara emot dina pengar när du väl har bestämt dig för vad det är du vill ha. Dessutom måste de val som kunderna gör oftast ske fort. Ett varu­märke som redan på förhand har kommunicerat med kunderna om sina fördelar har naturligtvis

ett försprång gentemot sina kon­kurrenter.

Börja från slutet

Att bygga ett varumärke är en långsiktig process som egentligen börjar från slutet.

– Man får tänka baklänges och starta med att fråga sig hur man vill att varumärket ska uppfattas, säger Richard Kennett. Utifrån svaret skapar­ du det varumärket du vill ha.

Richard Kennett tar Hästens som exempel. Frågar man folk på stan vad de associerar med Hästens svarar säkert de flesta något i stil med: skön, dyr och blårutig. Troligen var det just det som var avsikten när varumärket Hästens skulle formas och utvecklas. Hästens har lyckats med det åtråvärda att bygga sig en image i folks medvetande. För att komma dithän finns det förstås en rad nyckelord. Till att börja med måste man bestämma sig för en målgrupp, därefter bör man se till att målgruppen kan identifiera sig med budskapet i reklamen. Identifikation är grunden i den mesta reklamen. Säljer man en produkt underlättar det förstås också om den är formgiven på ett sätt som är tilltalande och lätt att känna igen. Hästens blå rutor är ingen slump, formgivningen är en del av själva varumärket.

– Bilindustrin är ett annat exempel, säger Richard Kennett. Där genomsyras hela produkten av sitt varumärke. Ratt, stol, chassi – varje del säger samma sak. Tanken är att kunden ska känna att bilen visserligen är dyr, men värd de pengar som kvaliteten och säkerheten hos just det här bilmärket kostar.

Känsloresan är alltså viktig och allt måste stämma i den berättelse som varumärket kommunicerar. Att ha en snygg loggo som är lätt att känna igen är förstås också värdefullt, men Richard Kennett betonar att det är inte logotypen som är varumärket. Logtypen är bara en representant. Själva varumärket är en uppfattning.

Var trovärdig

– Det finns två grundläggande prin­ciper i all reklam, säger Richard Kennett. Dessa båda heter acceptans och relevans. Vill du att folk ska intressera sig för ditt budskap måste de dels tro på vad du säger – acceptans­ och dels tycka att det har någon betydelse för dem – relevans.

Att varumärket är trovärdigt är alltså A och O för imagen. Om man inte håller vad man lovar, om bilen som alla trodde var säker plötsligt tappar styrförmågan, eller om kläderna som utlovat kvalitet går sönder i första tvätten, ja då är det snart inte mycket bevänt med varumärket.

Att bygga ett varumärke handlar som sagt om att tänka långsiktigt, men det kan också gå riktigt fort. Allt beroende på budget och hur duktig man är. Två exempel på när det har gått riktigt fort att bygga upp ett varumärke är Google och Blocket.

– De båda har helt enkelt levererat en tjänst och sett till att det fungerat, säger Richard Kennett. På kort tid har de blivit marknadsledande. Det handlar om att bestämma vad man ska göra, hålla det löftet och se till att folk vet om det.

Men det finns naturligtvis saker som kan gå fel ändå. Att skapa ett varumärke handlar också om att vara lyhörd för vad folk efterfrågar. Man måste ständigt vara på hugget och hänga med. En produkt och ett varumärke måste kännas fräscht och tilltalande. Även stora och kända varumärken som Coca Cola och Mc Donalds utvecklar sig ständigt. Själva lokalerna och inredningen på ett företag är något som även det fått allt större betydelse för varumärket.

– Sitter det en snubbe i halvdassiga lokaler inredda med gamla 70-talsmöbler ger det inte direkt känslan av att det här är ett företag som är framåt och före sin tid, även om de kanske är jättebra på att leverera det de lovar, säger Richard Kennett. Problemet är att det företaget blir aldrig större eftersom de inte tänker större än så.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter