Växjö med nya planer

Mitt i Småland ligger Växjö, som är centralort i kommunen och även länets residensstad. I Växjö har handelsområdet vuxit till 34 000 kvadratmeter och har i dagsläget cirka 70 butiker. Cityhandeln finns huvudsakligen längs Storgatan.

Linnéträdgården vid Trummen. För Växjö Kommun. Foto: Mats Samuelsson

Linnéträdgården vid Trummen. För Växjö Kommun. Foto: Mats Samuelsson

 

Växjö är centralort i Växjö kommun samt residensstad för Kronobergs län. Kommunen har i dagsläget knappt 86 000 invånare (2014). I Växjö stad bor majoriteten av kommunens invånare och befolkningen uppgår i dagsläget till cirka 62 000 personer, vilket gör det till Sverige nittonde största tätort. Den årliga tillväxttakten har varit cirka 1,2 procent i snitt under den senaste tioårsperioden vilket gör kommunen till en definierad tillväxtkommun.

Växjö ligger mitt i Småland och är till stor del omgivet av sjöar. Staden ligger ungefär 180 meter över havet. Samhället växte fram som ett biskopssäte under 1100-talet och fick sina stadsrättigheter 1342. Tack vare sitt läge nära den gamla gränsen till Danmark och de många närliggande insjöarna blev staden en viktig punkt för handel såväl som försvar.

Traditionellt har skogsnäringen varit den viktigaste näringsgrenen i Växjö men har på senare tid till stor del ersatts av tillverkningsindustri inom framförallt maskin- och elektroteknik. De största näringsgrenarna idag är utbildning, handel och tillverkning. I synnerhet utbildningen är en bransch som vuxit i samband med att den regionala högskolan fått universitetsstatus och är en central del i stadens utveckling. I övrigt är de största arbetsgivarna på den privata sidan Volvo, Visma, Södra, Getinge och Alstom.

Eftersom Växjö är både centralort i kommunen och länets residentsstad så återfinns många av arbetstillfällena inom kommun och landsting. Kommunen har mer än 7 000 anställda vilket gör det till Kronobergs läns största arbetsgivare. De flesta arbetar inom vård, omsorg och utbildning, men det finns också många andra yrken representerade. Även universitetet är en viktig arbetsgivare med mer än 1 200 anställda, vilket är fler än någon av de privata arbetsgivarna.

Växjö är beläget längs R25 på ett avstånd om cirka 110 km från Kalmar, 270 km från Göteborg, 240 km från Malmö och 420 km från Stockholm. Ett par mil utanför staden ligger Alvesta som också är en centralnod i det svenska järnvägsnätet. Växjö har även en flygplats strax utanför staden med nationella avgångar dagligen samt ett fåtal internationella avgångar, dock huvudsakligen charter.

I Svenskt näringslivs kommunranking tappade Växjö 8 placeringar mot föregående år. Under 2014 rankades kommunen på plats 24 av Rikets 290 kommuner.

 

Marknaden

De tre kommunala bostadsbolagen – Växjöhem, Hyresbostäder i Växjö och Vidingehem – utgör större delen av marknaden bostadsmarkaden. Andra stora ägare i kommunen är CA Fastigheter, Locellus och Studentbostäder i Växjö. Under året kommer en fusion att ske mellan Växjöhem och Hyresbostäder i Växjö. I samband med att det nya bolaget bildas finns planer på att sälja ett antal fastigheter varav totalt cirka 1 300 lägenheter, studentlägenheter och vårdlägenheter. Gällande kommersiella hyresfastigheter är Norrporten en stor aktör i Växjö. Även Castellum och GE Capital Real Estate har stora innehav av kommersiella fastigheter i staden.

Kontorshyrorna i Växjö har legat förhållandevis stilla under senare år. Hyror i A-läge återfinns normalt i intervallet 1 000 – 1 500 kr/kvm och har gjort så under ett antal år. Normalhyrorna i B-lägen ligger i intervallet 700 – 1 000 kr/kvm.

I Växjö finns huvudsakligen cityhandel längs Storgatan, och framförallt i Affärshuset Tegnér och Linnégallerian. På senare år har cityhandeln tappat marknadsandelar till externhandeln, där Eurocommercials Grand Samarkand är det främsta exemplet. Handelsområdet har vuxit till 34 000 kvm och har i dagsläget cirka 70 butiker med bland andra Coop Forum, ICA Maxi Stormarknad, Rusta, El-Giganten, OnOff, Siba, Intersport, Stadium, Team Sportia, Toys ”R” Us, och Expert Stormarknad.

För externhandeln ligger hyresspannet generellt runt Växjö mellan 1 000 – 1 400 kr/kvm. Vad gäller cityhandeln ligger

hyrorna mellan 1 500 – 2 500 kr/kvm.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter