Växande centrum i fokus

Wallenstam är igång med sin första etapp av arbetet på Avenyn, det ordentliga startskottet för att förvandla den gamla paradgatan till ett exklusivt shoppingstråk. Dessutom renoveras och frigörs kontorsytor och området förtätas med lägenheter. Förutom Avenyn satsar Wallenstam också på området kring Magasinsgatan och Södra Larmgatan. Här finns en stor utvecklingspotential, enligt Peder Wahlgren, Chef Affärsområde Företag, Region Göteborg/Skåne.

Wallenstam riktar just nu sitt mesta fokus till Avenyn, första etappen, ”Avenyn 3135”.

- Det här är det ordentliga startskottet för upprustningen och omdaningen av våra fastigheter på Avenyn, förklarar Peder Wahlgren, Chef Affärsområde Företag, Region Göteborg/Skåne. Hela huset på Avenyn 31-35 är nu tömt och baksidan mot Teatergatan riven ner till källaren. Här bygger vi lägenheter, 66 hyresrätter med väldigt hög kvalitet, och även småbutiker i bottenplan för att aktivera hela gatan. Och mot Avenyn bygger vi nya butiksytor i två plan, motsvarande 3 700 kvm.

Uthyrningen av butiksytorna pågår för fullt, Wallenstam har tagit hjälp av Jones LangLaSalle.

- Vi hoppas kunna sy ihop en intressant butiksmix, det är viktigt att vi får hit de rätta varumärkena som kan lyfta gatan och stärka handeln på Avenyn. I kombination med restauranger och kulturen tror jag vi kan få till något riktigt bra. Vi har kommit igång och känner oss optimistiska!

Wallenstam utvecklar Avenyn. Illustration: Wingårdhs Arkitektkontor.

Wallenstam utvecklar Avenyn. Illustration: Wingårdhs Arkitektkontor.

Kontor i toppskick

Förutom nya butiksytor och hyresrätter blir det också kontorsytor i den första etappen. Befintliga kontor är tömda och nästan

4 000 kvm ska renoveras för nya hyresgäster.

- Det här blir kontor i absoluta toppskick, garanterar Peder Wahlgren. Det handlar om sex plan totalt där varje plan är 600 kvm. Antingen kan man stycka ner dem till 300 kvm eller docka ihop flera våningar.

Enligt Peder Wahlgren är det bra efterfrågan på just större, centralt belägna ytor överlag.

- Allmänt är det ju låg vakansgrad nu så vi hoppas det blir bra sug efter de här ytorna. Just nu är det bara en byggarbetsplats men snart kan vi börja visa lokalerna.

Flera etapper

I den här första etappen blir butiksytorna klara först, runt årsskiftet 2014-2015 slås portarna upp. Resten av etapp ett, kontor och bostäder, blir inflyttningsklara under 2015. Därefter väntar nästa etapp, ”Avenyn 2125”.

- Här blir det också bostäder på baksidan, plus en helrenovering av fastigheten, därefter står ”Avenyn 3234” på tur. Här gör vi samma sak plus att det förhoppningsvis tillkommer nya butiker. Vi har även spännande planer för Götaplatsen 9, Sibas och Juliens föredetta lokaler. Ett projekt som vi absolut tror kommer lyfta den delen av Avenyn.

Förutom satsningarna på Avenyn ska Wallenstam bygga ännu fler bostäder på Engelbrektsgatan.

- Det betyder att bara i det här området kring Avenyn kommer vi att kunna förtäta med totalt 300 lägenheter. Det känns väldigt bra eftersom det ju är lägenheter som gör att det här området sticker ut och kan bli levande. Innerstaden lider lite i dag av det faktum att det inte finns så många boende som man skulle vilja ha.

Stor investeringsvilja

På Avenyn väntar även ett gatugestaltningsprojekt som Göteborgs Stad ska genomföra.

-  Det är vår förhoppning att när vi byggt klart kommer de att rulla ut en matta av vacker stadsmiljö till våra ombyggda fastigheter och att det är fullt färdigt till jubiléet 2021.

Att jubiléet står för dörren om sju år märks redan nu i centrum, enligt Peder Wahlgren.

- Alla som är aktiva i centrala Göteborg är måna om att utveckla stadskärnan, det råder en väldig frenesi. Alla fastighetsägare som är verksamma här bygger och är med och samverkar både med Staden och varandra. Det finns en stor investeringsvilja, alla inser att stadskärnan måste hänga med i utvecklingen.

Centrum utökas

Efterfrågan på kontor nära knutpunkter och kollektivtrafik efterfrågas mer och mer, det är en viktig parameter när man söker lokal i dag.

- Vi hade gärna skapat mer yta centralt om det hade gått, menar Peder Wahlgren. Istället jobbar vi på att utöka centrum, exempelvis längs med Mölndalsvägen och i Almedals gamla fabriker. Centrum kommer även att växa i takt med alla planerna för Älvstaden. Det är väldigt kul att Göteborgs Stad äntligen vågar mer och tar ett större grepp. De stora visionerna och planerna framöver kommer att utveckla staden på ett jättefint sätt. Men visst står vi också inför utmaningar framöver, bl a med de stora infrastruktursatsningar. De är å andra sidan helt nödvändiga och kommer att gynna staden.

Området kring Magasinsgatan ska utvecklas. Bild: Wallenstam.

Området kring Magasinsgatan ska utvecklas. Bild: Wallenstam.

Utveckla försiktigt

Wallenstam ser även en stor utvecklingspotential i området kring Magasinsgatan och Södra Larmgatan, som kompletterar deras tidigare bestånd på ett fint sätt.

- Vi är väldigt glada för fastigheterna vi nyligen köpte kring Magasinsgatan och Södra Larmgatan. Stadsdelen är sinnebilden av vad många vill ha, livsstilsshopping och ett skönt område att hänga i. Vi tänker samarbeta med de aktörer som redan är verksamma där och skapa publika lokaler i någon form. Vi kommer att utveckla området försiktigt och i samverkan med de befintliga verksamheterna, avslutar Peder Wahlgren.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter