Västra Hamnen - attraktivt och expansivt

Visionsbild över Kvarter 6 i Diligentias nya stadsdel Masthusen, Västra Hamnen.</p><p>Bild:Kanozi Arikitekter

Visionsbild över Kvarter 6 i Diligentias nya stadsdel Masthusen, Västra Hamnen.

Bild:Kanozi Arikitekter

Till ytan är Västra Hamnen 187 ha stort och innehar 9,6 km kuststräcka. Det som från början var ett industri- och hamnområde skapades under senare halvan av 1800-talet fram till 1980-talet av ditforslade landmassor. Under denna tid var framför allt Kockums verksamma på Västra Hamnen med sin varvsverksamhet och hade sin storhetstid under 1950- och 1960-talet då de hade runt 6 000 anställda. Efter oljekrisen under 1970-talet gick affärerna avsevärt sämre och deras verksamhet på området upphörde till sist under 1980-talet.

Omvandlingen

2001 gick startskottet för att ge Västra Hamnen nytt liv. Sedan dess har mycket hänt. Med en vision om en framtidsstad i ett ekologiskt hållbart informations- och välfärdssamhälle började en helt ny stadsdel uppföras med innovativa miljölösningar, spännande arkitektur och stadsmiljöer. Idag rymmer Västra Hamnen många olika funktioner och verksamheter. Varvsarbetare har ersatts av studenter på Malmö Högskola och anställda inom bland annat nya media, miljöteknik och byggbolag. Dock är Västra Hamnen långt ifrån färdigutvecklat, många är aktörerna (Malmö stad, byggherrar och fastighetsägare) som är inblandade i arbetet med att fortsätta utveckla området till en urban, naturnära och levande stadsdel med hög livskvalitet.

Nyformulerade visioner

Nyligen har en ny vision tagits fram för Västra Hamnen som till viss del har sitt ursprung i tidigare visionsformuleringar. När det gäller hållbar stadsutveckling exempelvis har ambitionerna höjts ytterligare jämfört med tidigare.

År 2031 förväntas Västra Hamnen ha runt 25 000 förvärvsarbetande och lika många boende. Idag är endast hälften av Västra Hamnens totala yta bebyggd eller detaljplanerad vilket betyder att det återstår mycket mark att bygga på.

I Västra Hamnen finns både havsnära promenadstråk, djuphavsbad,  marina för fritidsbåtar och en skateboardpark. Enligt en del ses Västra Hamnen som ett vardagsrum för Malmöborna. Fotograf: Werner Nystrand

I Västra Hamnen finns både havsnära promenadstråk, djuphavsbad, marina för fritidsbåtar och en skateboardpark. Enligt en del ses Västra Hamnen som ett vardagsrum för Malmöborna. Fotograf: Werner Nystrand

Näringslivet i Västra Hamnen

Som ett av Malmös mest expansiva områden och med närheten till centrum och Malmö Centralstation samt den moderna arkitekturen och hållbarhetsprofilen lockar Västra Hamnen alla typer av företag. Idag finns över 400 företag och verksamheter etablerade här, allt från enmansföretag till huvudkontor och myndigheter.

Näringslivet domineras av företag inom nya media, data och IT. Men det finns också företag inom handels- och servicebranschen. I området finns också Malmö Högskola med över 10 000 studenter.

Bland de större företag och organisationer som etablerat sig i Västra Hamnen kan nämnas bland annat Epsilon, IBM, Telia Sonera, Tyréns, WSP, Region Skåne, Malmö Högskola, Sigma och Atea. Några exempel på företag som valt att förlägga sitt huvudkontor i området är Aarhus Karlshamn, Mercedez-Benz och Duni.

På Universitetsholmen ligger inkubatorn Minc, en innovationsmiljö där unga entreprenörer möter traditionellt näringsliv och forskning. Här finns också Malmö Clean Tech City som är ett nätverk för aktörer inom miljöteknik.

Nyproducerade lokaler

På det före detta mässområdet pågår det för närvarande mest omfattande nybyggnadsprojektet. Där bygger fastighetsägaren Diligentia den nya, hållbara stadsdelen Masthusen, med plats för totalt 100 000 kvm kontor, butiker och bostäder. Som en första etapp byggs ett kontorshus på Masttorget 6 som ska rymma 6 000 kvm kontorslokaler och 1 800 kvm butikslokaler. I december flyttar Kronofogdemyndigheten in på plan 1-3 och på bottenplan kommer bland annat Systembolaget och Apoteket finnas. Hela stadsdelen ska Breeam-cerifieras.

I korsningen mellan Västra och Stora Varvsgatan planerar Midroc Property Development att uppföra ett nytt kontorshus med utsikt över Öresundsbron, den lilla småbåtshamnen och Ribersborg. Kontorshuset ska byggas i sju plan och kommer kunna erbjuda ljusa och moderna kontor på 170 kvm till 4 000 kvm. Fastighetens hyresgäster kommer kunna påverka både planlösning och materialval. Närmaste grannarna blir World Trade Center och Kockum Fritid.

Som en viktig näringslivssatsning byggs Malmös kongress-, hotell- och konsertanläggning, som numera går under namnet Malmö Live, på Universitetsholmen. Alldeles intill satsar Skanska på ett nytt kontorshus på cirka 10 000 kvm. Totalt ska Skanska bygga cirka 90 000 kvadratmeter på Universitetsholmen, inkluderat kontor och bostäder. Området blir en helt ny stadsdel som binder samman Malmö city med Västra Hamnen.

Mitt i Västra Hamnen, vid hörnet Östra Varvsgatan/Riggaregatan, har Fastighets AB Briggen tidigare i år rott i land byggnationen av Fullriggaren Fyra, ett kontorshus med lokaler i gatuplanet och kontor från plan två till sex på 260-5 480 kvm. På sjunde våningen finns två penthouse med tillhörande terrasser. Den ena takvåningen fungerar som gemensam konferenslokal och den stora takterrassen är tillgänglig för alla i huset. Briggen flyttade själva in som första hyresgäst i februari och därefter har inflyttningarna successiv fortsatt under året.

Wihlborgs Fastigheters nyss färdigbyggda kontorshus Fören, på sammanlagt 7 600 kvm, ligger i expansiva och populära Dockan. Här dominerar ljuset och husets stora gemensamma ljusgård kan användas för stora gemensamma samlingar eller kundaktiviteter.

Stadsdel med vardagsrumskänsla

Västra Hamnen lockar besökare från hela världen, inte minst genom landmärket Turning Torso, ritad av den spanske arkitekten Santiago Calatrava, som med sin skruvade siluett och sina 190 meter över havet är en självklar attraktion. 

Den kommunala servicen byggs ut allteftersom fler flyttar hit. Kommersiell service finns i form av restauranger, caféer och butiker. Här finns bland annat tre större mataffärer.

Här finns både havsnära promenadstråk, djuphavsbad, marina för fritidsbåtar och en skateboardpark. Enligt en del ses Västra Hamnen som ett vardagsrum för Malmöborna.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter