Välkommen hem!

Mäklarfirman Bjurfors i Göteborg AB har kontor i både villor och butikslokaler på flera ställen i göteborgsområdet och huvudkontor i den vackra villan på Alelundsgatan i Örgryte. Vi har hälsat på i det relativt nya kontoret ute i Torslanda, där uppdraget i stället blev att förvandla en tråkig industrilokal till ett välkomnande kontor. Och visst känns det nästan som att komma hem till någon när dörren på Gamla Flygplatsvägen 4 öppnas. Tanken var att skapa en häftig kontrast mellan den yttre industrikaraktären och lokalens inre.

– Ett kontor vars inredning och stil överträffar besökarens förväntningar när han/hon kliver in genom dörren till Bjurfors. Till skillnad från dagens strikta och avskalade kontorsmiljöer ville vi skapa en välkomnande hemkänsla som ändå är tidsenlig och funktionell, säger Madelene Johansson, kontorsansvarig på Bjurfors.

Redan i entrén har man satsat på att skapa ett första intryck av värme och lite exklusivitet. Detaljerna är viktiga och det märks inte minst på Bjurforsloggan från Skyltideal i plexi och borstat stål. Känslan är modern med en gammal touch.

- Vi har medvetet satsat lite mer på detta kontoret eftersom det har ett lite annorlunda läge jämfört med våra övriga kontor. Här har vi gjort det lilla extra, det ska se påkostat ut, men inte för mycket, berättar Madelene.

Anpassats från grunden

I Torslanda har man haft möjlighet att välja material och göra speciallösningar från början, i och med att lokalen kunde anpassas från grunden för Bjurfors. Till exempel finns det en strömbrytare i entrén som släcker och tänder alla lampor i hela kontoret.

De många väggarna, dörrarna och smala gångarna som gjorde lokalen trång och mörk är ett minne blott. Däremot har Bjurfors valt att behålla ventilation och kanalisation synlig i taket. På så sätt har man bevarat rymden och lite av känslan att det faktiskt är en industrilokal, om än i hög grad förvandlad.

Med hjälp av Monica Karlsson på Struktur Svenska Kontor, som varit med och inrett många av Bjurfors andra kontor, har det nya lokalkontoret formats. Funktion, helhetskänslan och de små detaljerna har varit viktiga ledord. Här hittar man till exempel svarta strömbrytare i gammal stil på väggarna.

- Monica har, genom att jobba med inredningen av våra andra kontor, fått en känsla för Bjurfors och vet vad vi vill ha, menar Madelene.

Tapeter och pardörrar

- Vi valde t ex inte ekparkett som är så vanligt nu, utan satsade i stället på ett mörkt valnötsgolv, berättar Monica. Valnöt kostade visserligen lite mer men man måste se allt i sin helhet. Golvet är lika dyrt att lägga oavsett vilket träslag det är på parketten och då kan det vara värt att lägga lite mer pengar på materialet.

Och varför kan man inte ha riktiga tapeter på ett kontor? På väl utvalda fondväggarna sitter vackra tapeter från Cole & Son som drar tankarna till en gammal era, fast ändå med modern känsla.

- In till konferensrummet valde vi att sätta in vackra, gammaldags pardörrar för att ytterligare förstärka känslan av hemma, säger Monica.

I konferensrummet, som har stapelbara stolar och bord från Lammhults, finns det fönster utmed båda långsidorna och gaveln. På något sätt var det nödvändigt att skärma av och försöka stänga ute en del av ljuset.

- I stället för att sätta för en del av fönstren helt valde vi att sätta upp en avskiljande och avskärmande vägg ett par meter från den ena kortväggen. På så sätt fick vi också en yta för skrivtavla med praktisk förvaring på både fram- och baksida. Väggen släpper in ljuset på sidorna men skärmar av det direkta solljuset. Skrivtavlan är av glas och förvaringen är vit med en mörk solid skiva som matchar golvet som för övrigt är prytt med en vackert brun ryamatta från Jab. Mattan är utan kanter och lägger sig därför snyggt slätt mot golvet och utmärker sig knappt men ger ändå mycket fin effekt. Ytterligare en detalj med tanke bakom.

Även fönsterbrädorna är gjorda av en solid träskiva i samma mörka träslag. Fönstren går från vägg till vägg och här har man valt att släppa in ljuset genom tunna gardiner som bryter av med ett lite annorlunda färgval och en pappersliknande struktur.

Helheten är viktig

De stora betongkrukorna och en del av möblerna går igen i Bjurfors övriga kontor.

- Vi vill att kunderna ska känna igen sig och merparten av möblerna är i samma stil och från samma leverantörer, säger Madelene.

Vid arbetsplatserna hittar man bord och förvaringar med vita luckor från Horreds. I köket står ett stort bord i vitlaminat och krom från Lammhults ackompanjerat av stolar från samma leverantör. För att kunna dra nytta av ljuset från fönstren ute i kontoret har man valt att sätta upp en glasvägg in till det fönsterlösa köket. Då det ligger ett gummigolv här har man valt att ta upp valnöten från parketten i kontors- och konferensdelen i köksstolarna.

- Stolarna matchar på så sätt möblerna i konferensrummet och kan användas där vid behov av extra, konstaterar Monica. I ett sådant här litet kontor är det viktigt med flexibilitet och en helhet som håller ihop allt.

Något annat man har lagt mycket krut på är all belysning; spotlights, arbetslampor, men även mysbelysning med dimmer. Alla armaturer kommer från samma leverantör, Zero, vilket har underlättat för fastighetsägaren Aspelin-Ramm.

- Även här har vi tänkt på helheten, menar Monica.

Satsa på rätt saker

I fax- och kopieringsrummet hittar vi däremot enkla vita bänkar från IKEA, något som kanske inte känns så exklusivt men som andas funktion.

- Det gäller att satsa på rätt saker, säger Monica. Här inne finns det ingen anledning att lägga massa pengar på dyrbara bänkar eller material.

Däremot har det satsats inne på toaletten som helt klart andas hemma. Med ett lite enklare vitt väggkakel har man kunnat lägga in ett lite dyrare, brunt golv av stora plattor i stället. Ytskikten tillsammans med vikdörrar till duschhörnan i glas, väl utvalda detaljer som handdukar, krokar och ljus ger en given effekt.

Det enda man ska akta sig för är att få det plottrigt.

- Risken för det finns om man inte lyckats skapa en snygg och trevlig helhetsmiljö, för då försöker var och en piffa till det med foton och annat, konstaterar Monica. Men om man tänker på att inreda med känsla från början behövs inte det.

Ja, att känslan har funnits med när Bjurfors kontor i Torslanda har inretts råder det inget tvivel om. Kunderna gör stora ögon, speciellt de som visste hur här såg ut innan. Och visst har man lyckats skapa känslan av ett "kontorshem".

- En del får tips till sin egen inredning här, flikar en av mäklarna in. En kund jag hade här ringde in dagen efter och frågade vad det var för tapeter vi hade i entrén.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter