Väla Gård, en mörkgrön satsning

Mellan Berga och Väla utanför Helsingborg har Skanska samlokaliserat sig i nybyggda kontor som de själva signerat. Just på den här platsen såg de en chans att skapa något speciellt som ett led i sin stora miljösatsning. Resultatet blev Väla Gård, 1 800 kvm plusenergikontor utan några kostnader för uppvärmning, kyla och el. Och det finns plats för fler företag som ser fördelarna med läget och ett riktigt mörkgrönt kontor. Ytterligare 5 000 kvm kontorslokaler kan byggas på den parkliknande fastigheten.

Freddie Bergkvist Affärsutvecklare Skanska

Freddie Bergkvist Affärsutvecklare Skanska

- Med Skanskas höga gröna ambitioner bör vi vara bäst i klassen och Väla Gård visar verkligen vad man kan göra i dag, konstaterar Freddie Bergkvist, Affärsutvecklare Skanska.

Och projektet har redan fått mångas ögon på sig. Nyfikna besökare kommer i strid ström för att få veta mer om huset och dess lösningar.

- Ja, vi har många studiebesök. Och det är kul att visa upp huset, vi är väldigt stolta över det.

Skanska kan även vara stolta över de priser projektet redan fått. När Sweden Green Building Awards delades ut för andra året i rad tidigare i år tog Skanska exempelvis hem priset för bästa LEED-byggnad med just Väla Gård. Och konkurrensen var hård, både nya Ideon Gateway i Lund och Göteborgs-landmärket Läppstiftet fanns med bland bidragen. Väla Gård vann även det prestigefulla priset för Bästa Gröna Byggnad.

Existerande teknik

- Detta är vårt första Deep Green-kontor, beskriver Freddie Bergkvist. Ett plusenergihus med extremt låga driftskostnader och med ett väldigt bra inomhusklimat. Huset baseras på välbeprövad och existerande teknik, men i Väla Gård har vi samlat allt under ett tak. Det märks att tiden verkligen är mogen för den här tekniken, många av de gröna lösningarna har gått ner i pris.

Ett exempel är  solcellerna, en lösning som Freddie Bergkvist tror kommer att komma mer och mer.

- Det är redan stort i bl a Tyskland. Solceller är mycket driftsäkert och möjliggör en icke störande, diskret installation. Solcellerna var den lösning på Väla Gård som slutligen genererade ett plus. Andra lösningar är exempelvis ett mycket välisolerat och tätt klimatskal, en geoenergianläggning där vi hämtar värme och kyla, plus energisnål belysning och ventilation tillsammans med återvinning såklart.

Samtliga foton: Klas Andersson

Samtliga foton: Klas Andersson

Starkare varumärke

De övriga nybyggda delarna av området kommer också bli mörkgröna.

- Rent arkitektoniskt kan de återstående husen få lite olika uttryck, så länge de harmoniserar med den befintliga stenladan på området, förklarar Freddie Bergkvist. Husen blir på mellan 400-500 kvm upp till 2 500 kvm. Husen kan skräddarsys för relativt små företag men kan även innehålla flera hyresgäster.

Skanska hoppas nu att fler företag ska upptäcka fördelarna med Väla Gård och vilja etablera sig i området. Något som bara är en tidsfråga, tror Freddie Bergkvist

- Detta är ett unikt kontorsläge, med bra kommunikationer och service. Bussen stannar precis utanför, och det är nära till Väla centrum. Vi har hittills märkt ett intresse bl a från teknikkonsulter, arkitekter och reklambyråer, företag som attraheras av det unika läget och den gröna imagen. Många av dem tycker även att det är spännande med allt strålkastarljus på huset och inser att de kan stärka sitt varumärke genom att sitta här.

På köpet får man dessutom möjlighet att jobba i en tilltalande och lugn parkmiljö med en bevarad stengård från 1860-talet, med närhet till strövområden i både ek- och bokskog och vackra rum som skapar intressanta platser för möten. Tänk att kunna bjuda in kunder till ett möte i parken till exempel?

Gårdskänslan är bevarad med takbjälkar och öppet upp i nock. Allt blandas med moderna stilrena linjer och grönskan utanför fönstret. </p><p>Arkitekt är Patrik Ekenhill på Tengbom arkitekter. </p><p>

Gårdskänslan är bevarad med takbjälkar och öppet upp i nock. Allt blandas med moderna stilrena linjer och grönskan utanför fönstret.

Arkitekt är Patrik Ekenhill på Tengbom arkitekter.

Spara med mörkgrönt

Slutligen, är mörkgrönt då dyrare?

- Väla Gård har gått igenom samma ekonomiska prövning som alla våra andra projekt. Vi räknade på våra befintliga lokaler i Helsingborg och kom fram till att vi faktiskt kunde spara cirka två miljoner. Med Väla Gård vill vi visa att vi lever som vi lär. Skanska har som mål att öka sin gröna omsättning ordentligt, 10 % av omsättningen ska baseras på just mörkgröna projekt 2015. Med Väla Gård visar vi att vi tror på detta och ekonomin bakom.

Enligt Freddie Bergkvist kan det absolut bli aktuellt att ta detta koncept vidare till andra regioner, intresse finns exempelvis uppåt landet.

- Ja, Väla Gård är nog bara det första av flera liknande projekt.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter