Utvecklingen av hornstull

Just nu genomförs stora förändringar av Hornstull genom ett samverkansprojekt mellan Stockholms stad, SL och ett antal fastighetsägare. Med utgångspunkt från Hornstulls befintliga fördelar tillförs nya värden såsom en fondbyggnad och två torg. Dessutom kommer en ny handelsplats, toppmoderna kontorslokaler och en upp-rustad tunnelbanestation utgöra delar av projektets slutresultat.

Hornstull är en dynamisk stadsdel som kännetecknas av kreativitet och nytänkande, menar Miranda Jensen, marknadschef på Bonnier Fastigheter, en av fastighets-ägarna som driver projektet.

– Här är prestigelöst men ändå väldigt medvetet, det odefinierade definierat, brukar vi på Bonnier Fastigheter säga, för det är vad det är.

Miranda beskriver hur den mångfald av företag och människor som finns inom området gör Hornstull väldigt intressant och spännande.

– Hornstull har många kvalitéer. De små mysiga caféerna och närhet till både vatten och grönområden, för att nämna några. Det som saknats är en tydlig mötesplats och möjligheten att kunna göra ärenden på lunchen eller på väg till eller från jobbet. Det är naturligtvis viktigt för våra kontorshyresgäster och det kommer att finnas när vi är klara. Dessutom har vi arbetat mycket för att skapa en tryggare miljö över dygnet för de personer som rör sig här.

Toppmoderna kontorslokaler

I månadsskiftet september/oktober slutförde Bonnier Fastigheter ombyggnationen av kontorsdelen i fastigheten Bulten 19 på Hornsbruksgatan, mitt i Hornstulls nya stadsdelscentrum. Med fasaden bevarad har allt invändigt rivits ut och ersatts med nya installationer och material. Nu återstår bara de sista hyresgästanpassningarna av kontorslokalerna.

– Intresset är fortsatt stort för de resterande toppmoderna lokalerna, vilket känns jätteroligt. De tre översta våningsplanen är fullt uthyrda. Jag har märkt att möjligheten att vara med och påverka sin planlösning helt och hållet i ett så tidigt skede har triggat, konstaterar Miranda Jensen.

I dagsläget är endast ett våningsplan på 1 180 kvm tillgängligt för nya hyresgäster. Hyresgäster som redan har flyttat in är Folktandvården, rekryteringsföretaget Assessio, Lomar Arkitekter och managementkonsultbyrån Hamrin & Partner. Senare under året kommer även IT-konsulten Smartbear att tillträda.

På gatuplan i den hästskoformade byggnaden kommer tre olika restauranger husera på ena sidan om den centrerade kontorsentrén och på andra sidan ska 7-eleven och spel- och videobutiken Direkten hålla till.

Handel med både bas och krisp

9 maj i år togs första spadtaget för den nya handelsplatsen i centrala Hornstull, där invigningen är planerad till våren 2013. Handelsytan om 11 000 kvm fördelas på två plan.

– Vi ska bli bäst i Stockholm på mat, mode och livsstil. Maten placeras i tunnelbaneplan och modet i gatuplan.

Många av butikerna nås enbart utifrån gatan för att förstärka småskaligheten, men även ett inre torg skapas.

– När det gäller konceptet har det varit viktigt för oss att hitta en mix som känns intressant och relevant för vår målgrupp, som består av de som bor, passerar eller arbetar i Hornstull. Där har vi landat i att vi behöver en bas, både när det gäller mode och mat, men att vi också ska addera en krispighet, dvs nischade butiker, så att vi får en bra balans mellan bas och det som är unikt för Södermalm, eller ännu hellre Hornstull.

68 procent av handelsplatsens ytor är idag i uthyrda. Strategin har varit att kontraktera ankarhyresgästerna, i det här fallet H&M, Vi-handlarn och Systembolaget, för att sedan koncentrera sig på de mer nischade butikerna, berättar Miranda Jensen.

Restauranghus i tre plan

Stockholms stad ansvarar för att skapa de två nya torgen och SL rustar upp tunnelbanestationen som är belägen under Bonnier Fastigheters kontorshus. Som en inramning till torget på Långholmsgatan ska en fondbyggnad byggas.

– Det blir något av ett restauranghus i tre plan där en aktör ska driva verksamhet med olika koncept på olika plan. Tanken är att den här mötesplatsen ska leva över dygnet. Man ska kunna äta sin frukost där, ta en lunch, en after work eller en söndagsmiddag. Jag är övertygad om att det här kommer att bli ett landmärke för Hornstull, avslutar Miranda Jensen.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter