Unika kontor på Stora Torp

Stora Torp har gått från att vara en familjs sommarbostad på 1700-talet till att i dag vara ett hus med plats för både företag och ett dagis. Den slottsliknande byggnaden, norr om Delsjöns naturområde, ligger än i dag som en hemlig juvel inbäddad i det gröna. Innanför väggarna kan flera företag njuta av ett hus och ett läge utöver det vanliga och just nu finns det plats för fler.

Förvalta vidare

De förra ägarna, Skogssällskapet, har tagit väl hand om huset.

- De har verkligen tagit sitt ägande på fullaste allvar, berättar Björn Gidefjord. För oss kändes det fint att komma in efter en ägare som tagit hand om huset på rätt sätt. Vi är två bröder som är väldigt intresserade av gamla kulturbyggnader och nu ska vi förvalta detta vidare.

Huset, som är byggt på 1870-talet, saknar inga bekvämligheter.

- Fjärrvärme och moderna aggregat gör att huset är energisnålt och att både inomhusklimat och ventilation fungerar bra. Och vi har givetvis fiber och nytt nätverk i huset, berättar Björn Gidefjord.

Nytt läge

Historien om Stora Torp börjar redan på 1700-talet då Familjen Prytz uppförde den första sommarbostaden. 1844 togs egendomen över av David Carnegie d. y. År 1865 köptes gården av grosshandlare Oscar Ekman som även han hade den som sommarbostad. 1941 köpte sedan Göteborgs Stad hela egendomen från fastighetsaktiebolaget David Carnegie & Co och 1986 köpte Skogssällskapet fastigheten vilken man nyttjat sedan 1944.

Alla år huset fick agera sommarbostad låg det verkligen på landet, nu ligger Stora Torp betydligt mer centralt. Och nu inleds ett nytt kapitel med bostadsområdet som håller på att växa upp alldeles intill.

- Bygget av bostäderna känns bra, menar Björn Gidefjord. Det blir positivt med mer liv och rörelse i området och förhoppningsvis kan det samtidigt bidra till utökad närservice i Bö centrum.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter