Unik korsbefruktning på Innovatum

Trollhättans Tomt AB äger och utvecklar Innovatum i Trollhättan. En gammal industrikyrkogård som fått nytt liv och som i dag rymmer 150 företag. Och den unika mixen av ingenjörsteknik och kultur drar till sig fler och fler företag.

Innovatum utvecklas vidare. Bild: Trollhättans Tomt AB

Innovatum utvecklas vidare. Bild: Trollhättans Tomt AB

Trollhättans Tomt AB är ett helägt kommunalt fastighetsbolag som förra året fyllde 50 år i kommunal regi.

- Vi ska vara en viktig näringslivspolitisk aktör när det privata fastighetsnäringslivet inte kan tillgodose marknaden med lokaler, då kan vi gå in som aktör, förklarar Anders Torslid, VD Trollhättans Tomt AB.

Vågad satsning som gett frukt

Sedan 2008 äger bolaget även alla skolor och förskolor och förvaltar många kommunala fastigheter åt staden. Men även utveckling står högt upp på agendan, med Innovatum överst.

- Innovatum är vår utvecklingsfastighet sedan 20 år tillbaka då ett gäng modiga personer vågade satsa på en industrikyrkogård.

Gamla NOAB Industrier, där man förr byggde bl a lok, turbiner och tryckpressar, är i dag hem åt 150 företag. Endast 1 km från torget och längs med Göta Älv.

- Det som hände med Saab för några år sedan var givetvis negativt just då, men för staden har det utvecklats till något positivt. Fler bolag har skapats, befintliga konsultbolag har flyttat hit, man har tagit vara på kompetensen och breddat kundbasen till hela världen. Kunskapen man hade i Saab har man kunnat använda till annat.

Unik mix

Och fler knackar just nu på dörren till Trollhättan och Innovatum.

Anders Torslid, VD Trollhättans Tomt AB.

Anders Torslid, VD Trollhättans Tomt AB.

- I dag arbetar över 1 500 personer på Innovatum, men med de projekt som är på gång närmar vi oss snart 2 000, säger Anders Torslid. Vårt DNA är den historiska känslan av industri, nu sjuder här av puls och kreativitet inom många andra segment. Vi har en konsthall, ett bilmuseum, två gymnasieskolor, vårt Science Center, Ung Kultur, olika inkubatorer, Film i Väst, GKN Aerospace har sin forskningsdel här och även Högskolan har forskningsverksamhet här, tillsammans med näringslivet. Till allt detta dras många konsultbolag, främst inom automotive.

Just mixen är det viktiga, enligt Anders Torslid.

- Korsbefruktningen av fyrkantiga ingenjörer och kulturmänniskor är unik. Vi jobbar hela tiden med att ge kulturen och annat utrymme, skulle vi ta bort det inslaget är det inte Innovatum längre.

Efterfrågan ger nya ytor

Som resultat av den goda efterfrågan skapas det just nu nya ytor.

- På grund av noll vakans i området håller vi just nu på att färdigställa projekt Genombrottet, berättar Anders Torslid. Vi har rivit ett stort industriskepp och skapar istället 9 000 nya kvm. Dessutom gör vi området mer tillgängligt och transparant då vi också kan skapa en ny gata för busstrafik och två nya, ljusa fasader. Alla 9 000 kvm är uthyrda till sju olika hyresgäster, det är givetvis oerhört positivt.

Just nu är även ett annat projekt ute på anbud och det finns gott om yta för fortsatt exploatering. Redan nu startas en förstudie på nästa hus med byggstart 2017.

- Den fortsatta efterfrågan får bestämma framtiden, menar Anders Torslid. Anbudet som är ute just nu gäller en nybyggnation om 2 500 kvm, berättar Anders Torslid. Och efter det har vi möjlighet att utveckla uppemot 40 000 kvm till. Om en månad ska en ny detaljplan ut på samråd, en som motsvarar både nutid och framtid. Den gamla detaljplanen är från 40-talet.

Bra magkänsla bekräftad

Att Trollhättan är inne i en bra period kan många skriva under på. Dessutom har man fått det svart på vitt. Hösten 2015 utförde Företagarna en nationell tillväxtmätning som visade att 800 företag i Trollhättan hade ökat sin omsättning med mer än 9 %.

- Det blev Trollhättan etta på i Sverige så min magkänsla blev bekräftad av statistik, avslutar Anders Torslid nöjt.

 

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter