Ulleviområdet en del av innerstan

Bild: White Arkitekter

Bild: White Arkitekter

Området mellan stadens båda klassiska arenor, kallat både Ulleviområdet och Ullevi Park, är i dag ett regelrätt kontorsområde. Och ett attraktivt sådant... Marcus Sandahl på NCC Property Development har all anledning att vara nöjd.

- Det har varit en fantastisk resa! Det känns verkligen som vi har satt området på kartan och skapat ett kontorsområde som är en del av övriga innerstaden. Ullevigatan var också det första projekt vi genomfört där alla ytor, även garage och förråd, varit helt uthyrda innan huset stod klart.

Marcus Sandahl, Kundansvarig uthyrning, NCC Property Development

Marcus Sandahl, Kundansvarig uthyrning, NCC Property Development

Lyckade argument

De absoluta lyckofaktorerna har främst varit läget mitt i city och miljöaspekten, men även synligheten.

- I dag är det viktigt för företagen att kunna stärka sitt varumärke och profilera sig, inte minst för att kunna rekrytera rätt folk.

När det nu är dags för det andra och sista kontorshuset i området har Marcus Sandahl och NCC inte behövt trycka på samma argument igen.

- Nu inser många att detta är ett väldigt bra läge i förhållande till både leder och Centralen och med spårvagnar direkt utanför dörren. Det första projektet har gett ringar på vattnet.

Rundade hörn och trä

Huset på Ullevigatan har blivit ett landmärke med sina 16 våningar. Huset på Skånegatan kommer att bli lägre, men kommer att sticka ut på andra sätt.

- Vi förstod i ett tidigt skede att vi skulle behöva jobba lite extra med arkitekturen så vi lät fem arkitekter mötas i ett parallellt uppdrag våren 2012 och till slut föll valet på White – igen. Deras förslag innebär att husets form avviker från kvarterets nuvarande strukturer, säger Marcus Sandahl.

Formen på det nya huset blir spännande med rundade hörn, fastigheten kommer att se ut som fyra friliggande huskroppar, i olika höjder, men kommer att sitta ihop i entréplanet. Fasaden kommer att bestå av antingen en lackad träpanel eller plåt som ser ut som trä. NCC jobbar även mycket med ytorna mellan husen och lägger krut på att få till bra markmiljö runt om och skapar även flera takterrasser.

Bild: White Arkitekter

Bild: White Arkitekter

Högt i tak

- Invändigt har vi jobbat väldigt mycket med takhöjden, berättar Marcus Sandahl. Det blir 3.10 meter på alla plan och glas från golv till tak. Just takhöjder finns med i kravspecifikationen från många företag. På Ullevigatan har vi 2.70 meter och det är bra, här kommer vi att ha den höjden i korridorerna, sedan går vi upp ytterligare på kontorsytorna mot fasad. Det blir ganska unikt för ett nybygge.

Givetvis spelar miljöaspekten stor roll även i huset på Skånegatan.

- Vi certifierar alla våra hus enligt Breeam och fler och fler förstår vikten av det, inte bara de företag som jobbar med det, konstaterar Marcus Sandahl. I detta huset ska vi nå minst Very good-nivå, kanske Excellent.

Underlag för bra utbud

Sweco, plus den andra hyresgästen som tecknat avtal, har en del optionsytor som möjligen kan bli lediga framöver.

- Vi kanske kommer att få loss en del ledig yta till hösten, i så fall cirka 1 200 kvm plus 500 kvm.

Även en del ledig serviceyta finns i bottenplan och Marcus Sandahl funderar på något mer matutbud och kanske ett gym.

När sista huset står klart kommer Ulleviområdet att hysa många arbetsplatser så underlaget för service borde vara väldigt bra.

- Bara på Ullevigatan har vi nästan 800 arbetsplatser, på Skånegatan blir det cirka 1 100, plus Polisen och Nya Rättscentrum. Även i kvarteren runt om jobbar det mycket folk, detta är ytterligare bevis på att det här området är en stark del av innerstaden. Utbudet bör vara därefter.

- Vi vill skapa ett levande område som inte dör efter kontorstid. Vi kommer även att bygga ett garage under huset, ett garage som kommer vara öppet för allmänheten på kvällar och helger.

Bild: White Arkitekter

Bild: White Arkitekter

Mot nya områden

2015 är Göteborgs nya kontorsområde helt komplett, men NCC har fått stänga dörren för flertalet företag.

- Vi upplever en mycket stor efterfrågan här, vi hade kunnat bygga mer, men det finns ingen mark kvar. Nu blir det att titta på andra områden, men mycket är avvaktande på grund av Västlänken och Göta Älv-bron bl a, avslutar Marcus Sandahl.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter