Trivsel och funktionalitet PÅ KUNGSPORTSAVENYN

Uppe hos start communication på Kungsportsavenyn 31-35 ska kunderna känna sig bekväma och som hemma. Reklambyrån ville skapa en trivsam och funktionell miljö när de 1999 skrev på hyreskontraktet för den 330 kvadratmeter stora lokalen längst upp i huset på paradgatan. Något de verkligen har lyckats med. Två byråer slogs ihop i slutet av 90-talet och en ny lokal skulle hittas för att hysa den nya konstellationen. Av en slump hittade man en ledig lokal längst upp i huset på Kungsportsavenyn 31-35, en byggnad som just då hade flera tomma våningsplan.

- Vi valde medvetet bort att sätta oss i ett kontor innanför vallgraven, berättar Anders Uvberg. Delar av oss hade suttit där innan och vi tyckte att vi ville komma högre upp och på en adress där det är lättare att ta sig och lättare att hitta parkeringsplatser för våra kunder. Vi kände att trivselfaktorn var viktigare än hippfaktorn. Att det sedan blev en så schysst adress ändå var bara en bonus.

Trivseln viktig

Dåvarande fastighetsägaren SPP lät byrån få fria händer i inredandet av den tomma lokalen och med 10 personer i följet inreddes kvadratmetrarna så att man kunde växa i sin kostym. I dag är det 17 personer som har sin arbetsplats här och man utnyttjar verkligen varenda kvadratmeter.

Den röda tråden uppe hos start är trivseln, att man ska känna sig hemma. Kund som anställd.

- Det är utgångspunkten för våra goda relationer till kunderna och varandra, konstaterar Claes Broström.

kök att umgås i

Något man valde att satsa lite extra på var köket. Här lagar personalen mat tillsammans, man lagar mat tillsammans med kunder och har exempelvis tagit dit kockar flera gånger.

- Det är ett sätt för oss att umgås på, både med kunder och med personalen. Vi har byggt in kund- och personalvård i kontoret. Och på köpet har vi fått ändrade lunchvanor, många fler äter inne på kontoret. Varje dag lagas det mat här, så köket används verkligen, konstaterar Claes Broström.

Egna lösningar

start valde att inte plocka in en speciell arkitekt i inredningsprocessen utan såg till att använda sin egen kompetenta och inredningsintresserade personal och sina kontakter inom inredning och lösningar. Man ville exempelvis ha så kallade 3 M-väggar med ljus mellan men valde att gå på ett mer kostnadseffektivt alternativ.

- Vi köpte vanliga stålpartier och lade in två glasskivor med dubbel frost mellan istället, förklarar Claes Broström. Vi skriver mycket på väggarna och använder allt från vanligt blädderblock till magnetvägg och de här glasväggarna.

Kontoret måste fungera

Att kunna skriva på väggarna går hand i hand med byråns tankar om att kontoret måste vara funktionellt. Just nu finns det fyra kontorsrum. Den övriga ytan, förutom två mötesrum och ett större konferensrum, består av öppet landskap.

- Att skapa ett funktionellt kontor har varit ledstjärnan, menar Anders Uvberg. Och det fungerar verkligen.

Kombinationen av stängdhet och öppenhet är A och O. Det öppna landskapet möjliggör överhörning och att man kan sitta hos varandra och jobba. Den svåra balansgången blir att skapa bra överhörning utan att störa varandra. Ljudnivån är alltid en utmaning i öppna kontor men hos start har man delvis löst det genom att medvetet inte lägga in trägolv i hela kontoret. Istället för att låta trägolvet fortsätta in i det öppna landskapet valde man att lägga pengar på en dämpande matta. Skrivbord och skärmar har levererats från Ragnars och förvaringen från Horreds.

Naturliga mötesplatser

Förutom mötesrummen har man också skapat ett antal informella mötesplatser, något som också var en viktig del av inredningen. Trots sina 330 kvadratmeter sväljer kontoret mycket folk och det finns ett antal platser att välja att sitta och jobba vid.

- Vi sitter i köket, i konferensrummet, i stolarna vid fönsterna eller i soffhörnan, konstaterar Claes Broström. Platserna utöver skrivborden används jätteofta och det har nästan blivit så att man sitter på speciella platser när man är i en viss fas i ett projekt. Man kan nästan lista ut i vilken fas någon är i genom att se var han eller hon valt att sätta sig.

De snygga och bekväma sofforna och stolarna kommer från före detta Söderbergs, numera Swedese.

Det medvetna besutet att ha alla maskiner på ett ställe har också skapat en naturlig mötesplats, berättar Anders Uvberg.

Gemensam värdegrund

start communication utnyttjar verkligen hela kontoret med sina 330 kvadratmeter, det finns inga döda ytor. Och även om adressen känns flott har man velat bygga in en gemensam värdegrund för kontoret med prestigelösa lokaler.

- Det finns mycket kött och blod i de här lokalerna, menar Claes Broström och för oss har det varit viktigt att bygga något som verkligen är vi.

Favoriterna kommer nu från länken, vill du spara dem till dina favoriter klicka på knappen nedan.

Skriv över dina favoriter Visa dina favoriter

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter