Toppmoderna kontor i mycket centralt läge

Vasakronan totalrenoverar Klara C till en toppmodern kontorsfastighet. Bild: Vasakronan/White

Vasakronan totalrenoverar Klara C till en toppmodern kontorsfastighet. Bild: Vasakronan/White

I ett fantastiskt kommunikationsläge med hela Mälarregionen inom en timmes restid ska Vasakronan totalrenovera kontorshuset Klara C, på Vasagatan 14-18 mitt emot Stockholms Centralstation, enligt högsta miljöklassning inom LEED. I dagsläget finns 28 600 kvm kontor, 1 800 kvm för konferens- och restaurangverksamheter samt 1 700 kvm butiksytor hyreslediga med beräknad inflyttning i april 2016.

Fastigheten Uggleborg 12 byggdes mellan åren 1930 och 1934 för Esselte som sedan använde en del av det gigantiska huset som tryckeri. Resterande delar utgjordes redan då av kontorslokaler, som Esselte hyrde ut till ett antal hyresgäster.

I början av 70-talet köpte Försäkringskassan huset, byggde om det totalt och flyttade själva in. För ca sex år sedan köpte Vasakronan i sin tur fastigheten med dess

35 000 kvm uthyrbar area.

– Nu i januari flyttar Försäkringskassan efter att ha insett att de satt på alldeles för stora lokaler. Vi har istället kunnat erbjuda dem nya lokaler i Telefonplan, betydligt mindre men helt nyrenoverade och anpassade för dem, säger Louis Sellgren, Affärsansvarig Fastighetsutvecklare på Vasakronan.

Louis Sellgren, Affärsansvarig Fastighetsutvecklare på Vasakronan

Louis Sellgren, Affärsansvarig Fastighetsutvecklare på Vasakronan

Totalrenovering

Huset som blir helt tomställt när Försäkringskassan flyttar är, med sin 70-talsstandard, i behov av en genomgripande ombyggnad.

– I princip gör vi en totalrenovering av fastigheten med byggstart 1 mars 2014, tar bort allt ner till betongen och bygger sen upp det igen, för att få en toppmodern kontorsfastighet. Huset är blåklassat på grund av sitt kulturhistoriska värde och renoveringen av fasaden kommer därför att ske med målsättningen att återställa den till sitt ursprungliga utseende. Mot innergårdarna blir det dock större fönster för ett ökat ljusinsläpp. Hela byggnaden ska också målas om.

Även i trapphuset och hisshallen kommer fastighetens ursprungliga utseende bevaras liksom i huvudentrén från Vasagatan, med dess runda spiraltrapphus med stentrapp.

– I övrigt är det bara två rum allra längst upp i huset som är kvar i ursprungsskick från 30-talet och dem kommer vi bevara, berättar Louis Sellgren.

Centralt och toppmodernt

Som hyresgäster tänker sig Vasakronan företag med ett behov av att sitta mycket centralt. Företag som reser mycket med flyg eller tåg och som kanske har personal som bor spridd över regionen.

– Hyresgästen får Centralstationen med Arlanda Express otroligt nära och pendeltågsstationen rakt under. Med hela Mälarregionen inom en timmes resväg är det Stockholms bästa kommunikationsläge. Klara C lockar troligen också företag som vill ha toppmoderna kontor med effektiv planlösning.

Alla ytorna är i dagsläget vakanta. Huset ska vara klart för inflyttning från och med april 2016. Hyrorna för kontor kommer att ligga mellan 4 400 och 5 000 kr/kvm beroende på var i huset förhyrning sker.

Stora sammanhängande ytor

De uthyrbara ytorna kommer bestå av

28 600 kvm kontor, ungefär 1 800 kvm för konferens och restaurang samt 1 700 kvm butiksytor.

– De flesta våningsplanen är ganska stora, 4 200 kvm i ett och samma plan. Det är annars svårt att hitta stora, enhetliga plan centralt i city. Lokaler med 1 000 -

2 500 kvm i ett plan kan kanske hittas, men så mycket som 4 000 kvm, det är ovanligt. Ju högre upp i huset desto mindre blir våningsplanen. Den översta våningen är bara 1 000 kvm stor, säger Louis Sellgren.

Klara C kröns av en 300 kvm stor takterrass som blir gemensam för husets alla hyresgäster.

– Där uppifrån får man en fantastisk utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset. Takterrassen kan hyresgästerna boka, för särskilda event och dagliga besök. Dessutom har lokalerna på de två översta våningsplanen egna terrasser.

Högsta miljöklassning

Klara C, som kommer bli Vasakronans största ombyggnadsprojekt hittills i Sverige, ska LEED-certifieras på högsta nivån, Platinum-nivå.

– Vasakronan jobbar väldigt hårt med hållbarhet och förnyar våra mål på detta område varje år, så för oss är det en självklarhet att fastigheten ska miljöcertifieras på högsta nivå.

Louis Sellgren beskriver hur till exempel alla plåt- och asfaltstak bidrar till uppvärmning av jorden på grund av att de utgör en värmereflekterande yta. Därför ska alla tak samt terrassernas vistelseytor till stor del beklädas med sedum som även minskar översvämningsrisk vid mycket regn. Ett annat exempel på hur Vasakronans hyresgäster kommer att märka av miljöfokuset är satsningen på ett rejält cykelgarage, med flera omklädningsrum i varierande storlek, som kunden når direkt från gatan.

– Det är ganska unikt för en cityfastighet, konstaterar Louis Sellgren. Det är cykling som gäller i Stockholm nu och då måste personal kunna parkera sin cykel och kunna byta om på ett enkelt sätt. Därför kommer vi i Klara C erbjuda både större gemensamma omklädningsrum och mindre varianter som en hyresgäst kan hyra för eget bruk. Det är ett koncept vi håller på att ta fram nu.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter