Toppmoderna kontor byggs i Helsingborg

Wihlborgs Fastigheter är en stor fastighetsägare i Helsingborg och har nu två stora nybyggnadsprojekt på gång. Dels bygger de 7 500 kvm kontor ovanpå resecentrumet Knutpunkten och det nio våningar höga kontorshuset Floretten i Berga. I båda fallen gäller en hög miljöprofil och fokus är stort på att skapa moderna arbetsplatser med bra inomhusklimat.

Wihlborgs bygger till 7 500 kvm kontor ovanpå Knutpunkten i centrala Helsingborg. Illustration: Tengbom

Wihlborgs bygger till 7 500 kvm kontor ovanpå Knutpunkten i centrala Helsingborg. Illustration: Tengbom

Ovanpå resecentrumet Knutpunkten, som är Helsingborgs huvudstation och ett kommunikationsnav för bussar, tåg och färjor, byggs sedan i våras ytterligare fem våningar som ska rymma ca 7 500 kvm kontor. Eftersom den nya konstruktionen i hög grad påverkar den befintliga byggnaden och dess kontorslokaler om 1 500 kvm passar Wihlborgs på att även bygga om dem. Första inflyttning planeras ske årsskiftet 2015/2016.

– Vi har redan ett hyreskontrakt undertecknat och klart och har flera intressenter som vi diskuterar med för närvarande. Målsättningen är att vi ska ha hyrt ut samtliga lokaler här under hösten. Just nu har vi fler förfrågningar än vi har lokaler, det känns väldigt positivt, säger Leif Svensson, projektledare på Wihlborgs.

Kontoren byggs enligt målsättningen att fastigheten ska miljöcertifieras med Miljöbyggnad nivå guld.

– Energiförbrukningen i fastigheten kommer vara väldigt låg, max 65 procent av Boverkets krav. Vi satsar också mycket på god inomhusmiljö, att insläppet av dagsljus är stort och att ventilation och akustik med mera är bra. Detta gäller för både nybyggnationen på Knutpunkten och Floretten i Berga.

Både ventilation och belysning blir närvarostyrd för att uppnå ett bra inomhusklimat och göra fastigheten så energi-effektiv och miljövänlig som möjligt.

Ljust och modernt

– Byggnaden lämpar sig väldigt väl för öppna lösningar, men det förbereds också för kontorsrum givetvis. Jag tror att lokalerna kommer upplevas som väldigt trevliga, säger Leif Svensson.

Påbyggnaden, som arkitektbyrån Tengboms ritat, får en bronsfärgad fasad med något präglad yta bestående av plåt i kombination med ett fönsterband runt hela byggnaden. En typ av breda persienner monteras på utsidan av fönstren som automatiskt går ner och stoppar solens strålar och dess värme när det behövs.

– Vi är stolta över arkitekturen och väldigt nöjda med fasadmaterialet. Det kommer bli en fantastiskt fin byggnad, det är vi helt övertygade om. Jag vågar sticka ut hakan redan nu och säga att den kommer kännas inspirerande, modern och fin. Dessutom kommer den passa bra in i miljön och lyfta Helsingborgs centrum.

Leif Svensson, Projektledare, Wihlborgs Fastigheter

Leif Svensson, Projektledare, Wihlborgs Fastigheter

Kommunikationsnära

Ett mer kommunikationsnära läge är givetvis svårt att hitta, något som verkligen visat sig uppskattas av Wihlborgs kunder vars anställda lätt och snabbt kommer kunna ta sig till arbetet med antingen buss eller tåg. I byggnaden finns också ett parkeringsgarage.

Det utmärkta läget kan man också njuta av via fastighetens två stora terrasser samt två balkonger, alla vända mot sundet. Knutpunktens terminaltak blir ett så kallat grönt tak vilket innebär att den svarta takpappen täcks av sedum, det vill säga fetbladsväxter.

Fin utsikt i Floretten

Det andra stora projektet Wihlborgs arbetar för fullt med i Helsingborg är bygget av kontorshuset Floretten om totalt 5 000 kvm.

Placerad intill Bergarondellen, där motorvägen och riksväg 111 möts, kommer den nio våningar höga kontorsbyggnaden synas på långt håll och erbjuda ett bra skyltläge. Även för bilburna är läget idealiskt med snabb och lätt access till de stora vägarna och det stora antalet parkeringsplatser.

– Här får man jättefina kontorslokal-er med fin utsikt. Även Floretten blir ett energieffektivt och klimatriktigt hus enligt riktlinjerna för Miljöbyggnad guld och som hyresgäst kommer man märka att vi ligger i framkant när det gäller både ventilations- och belysningslösningar. Vi satsar bland annat på LED-belysning vilket leder till låga energikostnader för våra kunder. Det blir ett toppmodernt kontorshus, konstaterar Leif Svensson.

Solceller och gröna väggar

På Florettens tak kommer också solceller installeras.

– Det är inte särskilt ekonomiskt lönsamt idag, men över tid är vi helt övertygade om att det är en bra lösning.

3,5 våningsplan är hittills uthyrda och förhandlingar pågår intensivt med fler hyresgäster. 1 april 2015 ska de första kunna flytta in i de ljusa lokalerna med mycket fönster.

Fasaden utgörs av en kombination av tegel och vitmålad betong och interiört kommer flera så kallade ”gröna väggar” anläggas där växter planteras vertikalt på en vägg, berättar Leif Svensson.

– Det är populärt just nu och ger en trivsam miljö. På översta våningsplanet skapas ett stort konferensrum med tillhörande pentry och toaletter som kan hyras av både hyresgäster eller externa kunder, antingen på timbasis eller över en dag för speciella event eller konferens. I anslutning till detta finns en terrass med en fantastisk utsikt över hela Helsingborg med omnejd. Det kommer bli trevligt där uppe.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter