Toppdesign 179 meter

Att inreda en stjärnarkitekts verk kräver både mod och känsla. White arkitekter med radarparet Mattias Lind och Per Bornstein, effektivt flankerade av inredningsexperten Susann Wessely, fick förra året det prestigefyllda uppdraget att inreda Turning Torsos översta våningar, 179 meter över havet. Den 31 mars, ett halvår senare, har dörrarna öppnats till en anläggning i absolut världsklass. Och det är redan fullbokat året ut. » Efter ett drygt halvårs arbete har nu dörrarna öppnats till en av Nordens mest exklusiva mötesplatser. « HSB Turning Torso Meetings erbjuder mötesupplevelser som aldrig tidigare skådats i norra Europa. På två plan, som rymmer en yta om 860 kvadratmeter, ska företag kunna hålla allt från möten till events och produktlanseringar. Allt inför en hänförande utsikt som sträcker sig ända till Helsingborg.

Lars Danielsson, VD på HSB i Malmö, kan bara konstatera att det ser ut som om satsningen på att omvandla våning 53 och 54 i det skruvande tornet till en mötesverksamhet verkar bli en succé. Både svenska och internationella företag har redan hittat till de båda toppvåningarna som står i en klass för sig där Santiago Calatrava själv skapat interiören. Men det är alltså White som skapat den femstjärniga inredningen som på ett unikt sätt samspelar med Calatravas arkitektur.

Femstjärnig upplevelse

- Vi ska skapa en femstjärnig upplevelse i de finaste våningarna i ett hus som är det bästa som byggts i hela världen de senaste tio åren, sammanfattade Mattias Lind det när det stod klart att det exceptionella inredningsuppdraget hade gått till White.

Och nu, ett halvår senare, är de fem stjärnorna på plats. Efter att ha gått ifrån utgångspunkten med olika träslag som päron och lönn i de två våningarna och insett att man inte kunde lägga till mer trä och organisk värme, satsade man istället på en monokrom känsla med en inredning som skulle gå i samma kulör.

- Vi började titta på olika metallicvarianter, berättar Per Bornstein, men vi passerade snart de konventionella skalorna.

Landade i champagne

- Istället landade vi i champagne, förklarar Mattias Lind. Champagne som förenar det bästa hos både guld och silver. Nyansen har guldets exklusivitet och silvrets friska svalka.

Champagnefärgen går igen i alla möbler och på alla ytor, från skinnet i fåtöljerna till lampor, soffbord och buffédiskar. Något som har gett anläggningen en lätt svävande karaktär. En svävande karaktär med många utropstecken. Ett av dem är en särskild lack med elastisk gummikänsla som normalt används till instrumentpaneler i BMW och Audi.

- Allt ska kännas modernt och hi tech och samtidigt som ingenting man sett förut, sammanfattar Mattias Lind.

En premuimprodukt

Att kunna skapa en femstjärnig inredning som håller både i Sverige och internationellt krävde referenser, referenser som inte fanns på hemmaplan. De tre arkitekterna gjorde därför en studieresa till London och fick tillgång till några av vår tids mest exklusiva konferensrum, däribland styrelserummet på Lloyds, liksom den översta våningen i The Gherkin, torsons gurkformade ”lillebror” i Londons finanskvarter. Allt för att säkerställa det internationella perspektivet så att även de mest kräsna gästerna känner sig hemma.

- HSB Malmö beställde en premiumprodukt till sina översta våningar i Turning Torso och det tycker vi att vi har lyckats skapa, avslutar Susann Wessely.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter