Sveriges mest hållbara hyresgäst

Rambölls Stockholmskontor har utnämnts till 2015 års vinnare i Green Tenant Award där Sveriges mest hållbara kontorshyresgäst utses. Rambölls chef för kontorsservice, Sanna Strand, delar här med sig av tips om hur man som hyresgäst kan bli mer hållbar.

Håkan Arnstad, Facility Manager på Ramböll och Sanna Strand, chef för kontorsservice på Ramböll.

Håkan Arnstad, Facility Manager på Ramböll och Sanna Strand, chef för kontorsservice på Ramböll.

Green Tenant Award är Sveriges första och enda hållbarhetstävling för kontorshyresgäster. I slutet på november delades priset ut för fjärde året i rad på Stockholms Handelskammare.

Ramböll tog hem den hedervärda förstaplatsen före de övriga finalisterna Skanska i Malmö och AON i Stockholm.

Juryn bestod av Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan, Nyamko Sabuni, hållbarhetschef ÅF, Ellinor Eke, vd U&We, Stellan Fryxell, hållbarhetschef Tengbom arkitekter, och Erik Dellner, Director Solutions Development, Nordics, JLL.

– Ramböll gör ett grundligt och imponerande arbete som ger ringar på vattnet bland samarbetspartners och besökare. Juryn är mycket glada att kora företaget till årets vinnare. Självklart vill vi att den här typen av engagemang för hållbar utveckling ska växa, och därför är samtliga finalister i Green Tenant Award 2015 mycket viktiga ambassadörer, säger juryns ordförande Anna Denell.

– Att vinna Green Tenant Award är väldigt roligt och en viktig bekräftelse på att vi har ett mycket bra helhetsgrepp om vårt miljö- och hållbarhetsarbete. Priset gäller vårt Stockholmskontor men vi är stolta över samtliga små och stora åtgärder vi gjort under flera års tid på alla våra kontor, säger Sanna Strand, chef för kontorsservice på Ramböll.

Juryns motivering

”Årets mottagare av Green Tenant Award utvecklar inspirerande och nytänkande lösningar som kommer samhället till nytta. Det miljöcertifierade företaget var ett av de första i Sverige att teckna ett grönt hyresavtal och har en engagerad ledning som driver hållbar utveckling i framkant genom att uppmuntra kreativitet och pilotprojekt. Här kartläggs elförbrukning och tjänsteresor, här får parkeringsplatserna ge vika till förmån för stora cykelgarage, och här utvinns en del av kontorets energi genom solceller på taket. Det mångfacetterade angripssättet för att minska koldioxidavtrycket och skapa en hållbar arbetsmiljö gör detta kontor till en självklar pristagare.”

Med syfte att inspirera

Green Tenant Award lyfter fram kontorshyresgäster som arbetar aktivt för att utveckla och stimulera en hållbar arbetsmiljö och som strävar mot ett minskat koldioxid-avtryck. Syftet är både att lyfta fram företag som gör skillnad och att inspirera fler att följa deras exempel. Bland tidigare finalister finns bland annat Google Sverige, Swedbank och Linköpings Universitet. Tävlingen instiftades 2011 av JLL och Tengbom arkitekter.

Sanna Strands tips för om hur man som hyresgäst kan bli mer hållbar

- Genomför en energikartläggning för att hitta energitjuvar.

- Erbjud poolbilar/elbilar för utlåning till medarbetarna för tjänsteresor.

- Se till att belysning, ventilation och värme släcks och stängs av när kontoret är tomt.

- Erbjud cykelpool med el-cyklar och vanliga cyklar för resor till möten och liknande.

- Erbjud bubbelvatten i kranarna.

- Ha Follow me-print för att minska onödiga utskrifter.

- Erbjud kort till kollektivtrafiken för utlåning i receptionen.

- Gör plats för duschar, omklädningsrum och gott om cykelparkering.

- Ersätt tjänsteresor med Lync-möten.

- Köp miljömärkt skrivarpapper och kontorsmaterial.

- Köp begagnade kontorsmöbler.

- Kompostera matrester.

- Samarbeta med leverantörer som har miljömål.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter